NOS NieuwsAangepast

Opnieuw onrust op Tahrirplein Caïro

Op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn betogers vanochtend opnieuw slaags geraakt met de oproerpolitie en het leger.

Duizenden mensen eisten dat de afgetreden president Mubarak en leden van zijn regime worden vervolgd voor corruptie. Ze staken onder meer een bus en een vrachtauto in brand.

De politie loste waarschuwingsschoten om de menigte uiteen te drijven. Volgens ooggetuigen is er ook gericht geschoten, maar het leger spreekt dat tegen.

Doden

Gisteren stroomde het Tahrirplein ook al vol met betogers. Vannacht maakte het leger met geweld een einde aan die demonstratie. Volgens medici zijn daarbij zeker twee doden gevallen en achttien mensen gewond geraakt.

Ooggetuigen spraken van de grootste demonstratie in een maand tijd op het Tahrirplein, dat in januari en februari het centrum was van de volksopstand tegen Mubarak.

Democratie

De betogers zijn bang dat Mubarak, die in februari na wekenlange straatprotesten aftrad, zich niet zoals beloofd voor de rechter zal hoeven te verantwoorden. Ook keren zij zich tegen de militaire raad onder leiding van Hussein Tantawi, die het land sinds de val van Mubarak bestuurt.

De raad heeft grondwetswijzigingen doorgevoerd en verkiezingen aangekondigd. Zo mogen de Egyptenaren in september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen, maar een deel van de oppositie vindt dat er te weinig wordt gedaan aan het bevorderen van de democratie. Zo is er voor de presidentsverkiezingen nog geen datum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl