NOS NieuwsAangepast

Akkoord bereikt over begroting VS

In Washington is op de valreep een akkoord bereikt over de begroting van het lopende jaar. Hierdoor kon een massale sluiting van overheidsdiensten worden voorkomen.

De Democraten en de Republikeinen moesten het vóór middernacht lokale tijd eens worden, anders zouden 800.000 ambtenaren onbetaald thuis komen te zitten en hadden veel musea, nationale parken en monumenten gesloten moeten worden.

Meningsverschillen

Veel details van het akkoord zijn nog niet bekend, maar volgens president Obama gaat het om de grootste bezuinigingsoperatie in de Amerikaanse geschiedenis. De overheidsuitgaven gaan met 38 miljard dollar omlaag. Dat is meer dan de ongeveer 30 miljard die de Democraten wilden, maar veel minder dan de 60 miljard die de meest rechtse Republikeinen wilden.

Obama waarschuwde dat de operatie pijn gaat doen. Hij bedankte de leiders van de Democraten en de Republikeinen, die hun meningsverschillen hebben overbrugd om sluiting van de overheid, een zogenoemde government shutdown, te voorkomen.

Vijftien jaar geleden werd onder president Clinton geen akkoord over de begroting bereikt. Toen moesten de overheidsdiensten wel tijdelijk hun deuren sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl