NOS NieuwsAangepast

Actie tegen mensenhandel Den Haag

In Den Haag hebben politie en justitie een grote actie gehouden tegen internationale mensenhandel. Daarvoor is rond 20.00 uur de Doubletstraat met zijn 164 prostitutieramen helemaal afgesloten. Alle aanwezigen zijn meegenomen. Ook de ongeveer honderd klanten werden verhoord.

De prostituees zijn naar het stadhuis gebracht. In het bijzijn van advocaten en tolken zijn ze daar ondervraagd door rechercheurs.

Politie en justitie willen van de vrouwen weten hoe ze hier zijn gekomen, wie daarin een rol hebben gespeeld en wie hun pooier is. Aan de actie hebben 350 agenten en 50 ambtenaren meegedaan. Er zouden enkele mensen zijn gearresteerd.

Moderne slavernij

Tegenover de vrouwen is volgens burgemeester Van Aartsen van Den Haag benadrukt dat het geen actie tegen hen is, maar tegen mensenhandel en moderne slavernij.

Volgens de burgemeester mochten de vrouwen kiezen voor een onderkomen waar dan ook in Nederland. Ze konden ook naar de crisisopvang.

Prostitutie is in Nederland niet meer illegaal, maar tot de actie werd besloten na informatie dat veel vrouwen in de Haagse Doubletstraat er tegen wil en dank werken en dat ze dat doen tegen zeer lage tarieven. Sommige vrouwen zouden met drugs worden betaald.

Compensatie

Tijdens het verhoor van de vrouwen voerden ambtenaren van de gemeente in de bordelen uitgebreide controles uit op naleving van de gemeentelijke vergunningsvoorschriften. Prostituees die op het moment van de actie huur hadden betaald, krijgen daarvoor compensatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl