NOS NieuwsAangepast

'Defensie wordt tandeloze organisatie'

Als de bezuinigingen op defensie doorgaan, is het de vraag of Nederland zijn internationale verplichtingen nog kan nakomen. Dat hebben de voorzitters van de Gezamenlijke Officieren Verenigingen (GOV) op een persconferentie gezegd.

Ze zijn ook bezorgd over hoe het ministerie van Defensie denkt om te gaan met het personeel. De bezuinigingen hebben "desastreuze" gevolgen voor de slagkracht van Nederland tijdens militaire operaties.

Wrang

"Het gaat om mensen die door de overheid uitgezonden zijn geweest", zegt Ruud Vermeulen, voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging. "Ze hebben alles geriskeerd. En dan worden ze nu aan de kant gezet. We moeten zorgen dat dat met het fatsoen dat hier past, gebeurt."

Voor één miljard euro bezuinigen "kan echt niet", zegt Vermeulen. Een half miljard zou meer haalbaar zijn. "We hebben tanks nodig voor de veiligheid van onze mensen." Vermeulen is bang dat minister Hillen van Defensie een "tandenloze organisatie" maakt.

Defensie wordt "gesloopt en geschrapt", zegt Rob Hunnego, voorzitter van de vereniging van marine-officieren (KVMO). "Dit is heel wrang."

Maximaal begeleid

Hans Couzy, generaal buiten dienst en oud-bevelhebber van de landstrijdkrachten, is bang dat er niet genoeg middelen zullen zijn om werknemers van werk naar werk te begeleiden. "Er zijn veel militairen van 45 jaar en ouder. Die vinden niet zomaar werk." Couzy zegt zich ervoor in te zetten dat werknemers "maximaal" begeleid worden naar een volgende baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl