NOS NieuwsAangepast

Diplomatieke dienst moet inkrimpen

Bij de diplomatieke dienst verdwijnen 300 banen. Dat is het gevolg van de bezuinigingen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mogelijk vallen er ook gedwongen ontslagen. Het gaat om 200 banen bij de posten in het buitenland en honderd in Den Haag.

Rosenthal wil negen ambassades en een consulaat sluiten. "We gaan niet snoeien, maar hervormen", zegt de minister. Het sluiten van de posten betekent een bezuiniging van 74 miljoen euro.

De ambassades die tussen 2011 en 2015 hun deuren moeten sluiten zijn die in Ecuador, Uruguay, Bolivia, Nicaragua, Guatemala, Kameroen, Burkina Faso, Eritrea en Zambia. In Barcelona moet het consulaat dicht.

Laptop-diplomatie

Volgens Rosenthal moeten de werkzaamheden van de diplomatieke dienst dynamischer en flexibeler. Er zijn andere diplomatieke activiteiten nodig dan tot nu gebruikelijk was. Hij denkt bijvoorbeeld aan reizende ambassadeurs en "laptop-diplomatie", ofwel moderne communicatiemiddelen gebruiken. "We hebben niet overal meer een ambassade nodig met een gebouw en een vlag", stelt Rosenthal.

De ambassadeurs moeten zich meer richten op economische onderwerpen. Nederland gaat op korte termijn ook een aantal nieuwe posten openen in Zuid-Soedan, West-China en Panama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl