NOS NieuwsAangepast

Kamer wil verbod onverdoofd slachten

De Tweede Kamer wil het onverdoofd slachten van dieren verbieden. Een meerderheid steunt het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een einde te maken aan het lijden van dieren die zonder verdoving geslacht worden.

In Nederland worden sommige dieren onverdoofd gedood, omdat het geloof het voorschrijft. Het gaat dan veelal om vlees voor gelovige moslims en orthodoxe joden.

Stress

Volgens de PvdD is er sprake van groot dierenleed, omdat de dieren pijn en stress ervaren als ze zonder verdoving aan hun einde komen. Volgens fractievoorzitter Thieme mogen dieren niet lijden vanwege een geloofsovertuiging.

De Tweede Kamer sprak in februari over het initiatiefwetsvoorstel van de dierenpartij, maar op dat moment bleek er geen meerderheid te zijn. De PvdA en de VVD twijfelden nog, onder meer omdat er gevreesd werd dat een verbod de vrijheid van godsdienst raakt.

Vrijheid van Godsdienst

De PvdA is nu toch voor. Er was al steun van de PVV, SP, GroenLinks, en D66. De christelijke partijen, het CDA, de ChristenUnie en de SGP, laten de vrijheid van godsdienst prevaleren.

In Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Finland, Noorwegen, Estland, IJsland en Nieuw-Zeeland is het verbod op slachten zonder verdoving al ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl