NOS NieuwsAangepast

Schultz wil op spoor Almere bezuinigen

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur wil bezuinigen op de spoorlijn tussen Amsterdam, Schiphol en Almere. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die de NOS in bezit heeft.

Er is 700 miljoen euro beschikbaar om het treinverkeer in de Amsterdamse regio te verbeteren, maar Schultz wil volgens de plannen de helft daarvan schrappen.

Het aantal reizigers op het traject groeit snel. Nu reizen zo'n 40.000 mensen per dag met de trein tussen Almere en Amsterdam, maar dat aantal zal oplopen naar 80.000 in 2020.

Meer stoptreinen

Er gaan steeds meer mensen in Almere wonen, terwijl die vaak in de regio Amsterdam werken. Daar komt bij dat via de Hanzelijn veel reizigers uit het Noorden komen. Die spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle wordt eind volgend jaar opgeleverd.

Schultz wil de groei opvangen door meer stoptreinen achter elkaar te laten rijden en minder doorgaande treinen. Ze is in overleg met de regio.

'Japanse toestanden'

Wethouder Duivesteijn van Almere ziet niets in het plan. "Laat duidelijk zijn, we hebben op dit moment al een megaprobleem. Kom 's ochtends of 's avonds maar op het station kijken, het staat echt vol," zegt Duivesteijn. Hij spreekt van "Japanse toestanden".

De wethouder wil juist een verdubbeling van het spoor, dat volgens hem dan minder kwetsbaar is als een trein uitvalt.

Minister Schultz zegt in een reactie dat er nog niks is besloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl