NOS NieuwsAangepast

Hawaï verwacht Japans puin

Puin dat door de tsunami in Japan de Stille Oceaan in is gespoeld, kan binnen een jaar de stranden van Hawaï bereiken. Dat zeggen oceanologen op de Amerikaanse eilandengroep die bestudeerd hebben hoe zeestromingen in dat gebied lopen.

Door de tsunami zijn veel wrakstukken van overspoelde huizen in zee beland. De Amerikaanse marine heeft uit de kust van Japan kilometerslange sporen vol hout, autobanden en zelfs complete boten gevonden.

Drijvende vuinisbergen

De onderzoekers verwachten dat een eerste golf wrakstukken binnen een jaar zal aanspoelen op Hawaï. Wat overblijft zal doordrijven naar de Amerikaanse westkust en daar rond 2014 aanspoelen van Alaska tot Californië.

Daarna zal het puin opnieuw richting Hawaï drijven, om uiteindelijk te eindigen in de beroemde garbagepatch in de Stille Oceaan. Wereldwijd zijn er vijf van zulke drijvenden vuilnisbergen waar afval uit de wereldzeeën door de stromingen terechtkomt.

Voorzorg

De onderzoekers hopen dat door hun voorspelling de overheid voorzorgsmaatregelen kan nemen om te voorkomen dat het Japanse afval veel schade aanricht of de kust vervuilt.

Ze baseren hun conclusies (.pdf) op eerder onderzoek met drijvende zenders die de stromingen in het gebied in kaart hebben gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl