NOS NieuwsAangepast

'Werktijdregeling politie te riant'

Minister Opstelten van Veiligheid wil af van de huidige arbeidstijdenregeling bij de politie. Die is volgens hem te riant, wat de inzetbaarheid van agenten belemmert.

Zo hebben agenten recht op 26 vrije zondagen per jaar, maar hebben de meeste andere werknemers er 13. Agenten mogen bovendien maximaal 9 uur in een rooster worden ingedeeld, terwijl dat normaal gesproken 12 uur is.

"Dat betekent dat je eindeloos gaat puzzelen en soms capaciteit inzet daar waar het niet nodig is, en anders agenten op de bank laat zitten als het wél nodig is", voert VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert aan.

Privéleven

De politiebond waarschuwt dat er goede redenen zijn voor de regeling. "Ten eerste zorgt het ervoor dat de politiemensen ook nog een privéleven hebben. Daarnaast heeft het met veiligheid te maken; mensen moeten voldoende kunnen uitrusten."

Het merendeel van de Tweede Kamerleden is het met minister Opstelten eens. Vanmiddag debatteert de Kamer over de kwestie.

'Gek'

"Ik heb het zelf meermaals meegemaakt", zegt PVV-Kamerlid Brinkman, zelf voormalig agent. "Bij grote calamiteiten werden er mensen naar huis gestuurd omdat dat anders tot een overtreding van de arbeidstijdenwet zou leiden. Gekker kun je het niet maken."

Ook het CDA wil een ander beleid. "Het is net als een chirurg die halverwege de operatie stopt en een collega laat invallen", aldus CDA'er Coskun Çörüz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl