NOS NieuwsAangepast

Geld in eurozone wordt duurder

Al bijna twee jaar staat het belangrijkste rentetarief in de eurozone op maar 1 procent. Morgen komt daar verandering in. Dat tenminste is de stellige verwachting van economen en financieel deskundigen.

Zij luisterden vorige maand goed naar president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet. Die liet toen doorschemeren dat de noodzaak van een lage rente zo langzamerhand minder groot is dan 23 maanden geleden.

Op stoom

De key interest rate werd na het uitbreken van de financiële crisis in zeven stappen verlaagd. In oktober 2008 stond het tarief nog op 4,25 procent.

Rente is de prijs van geld. Dat geld moest rollen om de economie weer aan de praat te krijgen en daarom werd het goedkoop gemaakt.

Taak

Nu de economie in veel landen weer op stoom komt, is dat niet meer nodig. Integendeel, door de lage rente wordt de economische motor zo aangejaagd, dat die doorslaat. Goedkoop geld maakt het voor consumenten en bedrijven (te) aantrekkelijk om te lenen.

Het gevolg is inflatie of geldontwaarding. Dat voelen burgers en ondernemers in hun portemonnee, de prijzen stijgen dus kun je voor elke euro minder kopen.

Dat laat de ECB niet snel gebeuren. Het in de hand houden van de inflatie is de belangrijkste taak van de centrale bankiers in Frankfurt. Ze willen vooral voorkomen dat prijsstijgingen leiden tot hogere lonen. Dat zou het economisch herstel in de kiem smoren.

Ongelegen

Vorige maand liep de inflatie op tot 2,6 procent, terwijl onder of dichtbij 2 procent de norm van de ECB is.

Helemaal ongestraft kan de ECB de rente niet verhogen. In Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland komt een hogere rente ongelegen, omdat de economie daar niet of nauwelijks groeit of zelfs krimpt.

Deze landen moeten zich staande houden door geld te lenen. Een hogere rente is daar een nieuwe financiële tegenslag die het herstel zal vertragen.

Stapjes

De verwachting is dan ook dat de ECB het geld in kleine stapjes weer duurder maakt. Een renteverhoging van een kwart procent is morgen de waarschijnlijke uitkomst. Wellicht volgt in mei een volgende verhoging van een kwart procent.

De hoogste rente in het 13-jarige bestaan van de ECB werd in oktober 2000 bereikt. Toen stond het tarief op 4,75 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl