NOS VoetbalAangepast

Van Breukelen: "Klem moeten hebben"

Het affiche Benfica-PSV, in de kwartfinales van de Europa League, zal voor veel Eindhovenaren heerlijke herinneringen oproepen.

Het duel staat voor donderdag op het programma, net als Villarreal CF - FC Twente.

Benfica was in 1988 de tegenstrever in de Europa Cup-finale van dat jaar. Een finale die na het nemen van strafschoppen gewonnen werd door PSV.

Ook de nieuwe ontmoetingen met de Portugese 'Adelaars' zullen druipen van spanning. Dit keer gaat het om een plekje in de halve finales van de Europa League.

Het boekje van Reker

In 1988 was Hans van Breukelen de doelman van PSV. Hij pakte in de strafschoppenserie de inzet van António Veloso en bezorgde PSV zo de belangrijkste trofee uit de clubgeschiedenis.

Van Breukelen, tegenwoordig lid van de Raad van Commissarissen in Eindhoven, stopte de bal mede omdat hij zijn huiswerk goed had gedaan. De doelman was voor de finale op bezoek geweest bij voormalig PSV-trainer Jan Reker, die een archiefje bijhield met hoe spelers een strafschop namen.

"Ik wilde altijd zo veel mogelijk weten van de tegenstander. Daarom belde ik Jan altijd even op", vertelt Van Breukelen nu. "Zo stond Veloso ook in de bak van Jan. Reker had aangegeven dat hij vaak rechts van de keeper schoot. Daarom hield ik die hoek bewust iets groter."

"Toen hij zijn aanloop nam, keek hij alleen nog maar naar de bal. Daardoor kon ik eerder de hoek in en zijn inzet eigenlijk vrij simpel tegenhouden. Gezien de voorkennis was het eigenlijk een schande dat ik die bal niet klem had."

PSV zette tegen Benfica de kroon op een uniek jaar, waarin de Brabanders onder leiding van Guus Hiddink ook de landstitel en KNVB-beker veroverden.

Moeilijk te verslaan

"Benfica is net als PSV een club met een rijke historie. Portugese teams zijn altijd moeilijk te verslaan, omdat ze puur op resultaat spelen", waarschuwt Van Breukelen PSV voor de nieuwe confontatie.

"Hoe vaak hebben Nederlandse club niet in de laatste minuut verloren van Portugese tegenstanders, terwijl ze het gevoel hadden beter te zijn? PSV zal vanuit een gesloten verdediging moeten spelen en hopen dat ze de kansen voorin afmaken", aldus Van Breukelen.

Recordhouder

Onder leiding van de 56-jarige trainer Jorge Jesus kroonde Benfica zich afgelopen seizoen voor de 32e keer tot kampioen van Portugal, waarmee het recordhouder is. Dit jaar staat de ploeg uit Lissabon echter in de schaduw bij FC Porto, dat afgelopen zaterdag, uitgerekend op bezoek bij Benfica, met nog vijf speelronden voor de boeg de landstitel veiligstelde.

De Zuid-Amerikaans getinte formatie van Jesus kan zich dus volledig richten op de Europa League, in tegenstelling tot PSV dat in de eredivisie vol aan de bak moet in de strijd met FC Twente en Ajax. "Wij zetten alles op de Europa League", bevestigde aanvaller Eduardo Salvio dinsdag.

FC Twente

Twente, dat gezien de loting PSV pas in de finale zou kunnen treffen, moet zien af te rekenen met Villarreal CF. Voor Denny Landzaat is het de tweede keer dat hij de Spanjaarden treft. Hij stond met AZ in 2005 al eens tegenover de subtopper uit de Primera División.

De returns in de kwartfinales zijn op donderdag 14 april. De winnaar van Benfica - PSV treft in de halve eindstrijd de winnaar van Dinamo Kiev - Sporting Braga. Twente stuit bij winst op Villarreal op FC Porto of Spartak Moskou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl