NOS NieuwsAangepast

Eis groepsverkrachting: twaalf maanden

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft celstraffen geëist tegen twaalf verdachten in een groepsverkrachtingszaak. Het gaat om een groepsverkrachting van een 16-jarig meisje in mei vorig jaar. De politie vond het meisje op een metrostation in Amsterdam-Zuidoost. Ze kon amper lopen, was in de war en was gewond.

Het meisje was een paar dagen daarvoor weggelopen uit een gesloten instelling in Groningen en was in Amsterdam meegegaan met een groep jongens toen ze op zoek was naar een slaapplaats. Die zouden haar hebben verkracht en doorgegeven aan andere groepen jongens, die haar ook misbruikten.

Het misbruik vond deels plaats in zorginstelling Cordaan in Amsterdam-Zuidoost, waar enkele verdachten verbleven.

De twaalf verdachten tussen de 17 en de 23 jaar hebben toegegeven dat ze seks hebben gehad met het meisje, maar zij zeggen dat dat vrijwillig gebeurde.

Van hand tot hand

Volgens het OM begon de seks vrijwillig, maar werd die al snel onvrijwillig "in een sfeer van ongeremdheid en geweld". Het misbruik duurde meerdere dagen en vond op verschillende plaatsen in de stad plaats. Het meisje is "als gebruiksvoorwerp, als een vod van hand tot hand gegaan" en tenslotte "afgedankt achtergelaten" op straat, aldus het OM.

Tegen zes verdachten is een half jaar cel geëist plus een half jaar voorwaardelijk, tegen de anderen eiste het OM lichtere straffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl