NOS NieuwsAangepast

Kamer bezorgd over EU-plan rechters

Een Europees voorstel om uitspraken van rechters in alle EU-landen geldig te maken, roept veel weerstand op in de Tweede Kamer.

Rechterlijke vonnissen uit andere EU-landen zouden dan ook in ons land gelden. Het doel van de maatregel is dat gerechtelijke uitspraken in de EU gemakkelijker worden uitgevoerd.

Het Europese voorstel zou alleen voor civiele zaken gaan gelden. Als bijvoorbeeld een Spaanse rechter uitspreekt dat een Nederlands bedrijf een schadevergoeding moet betalen, zou de deurwaarder zonder tussenkomst van een Nederlandse rechter bij dat bedrijf kunnen aankloppen.

Importeren

In de Tweede Kamer is er vooral veel zorg over gerechtelijke uitspraken in Oost-Europese lidstaten. "Hun rechtsstelsel is over het algemeen heel anders georganiseerd dan het Nederlandse", zegt Ad van der Steur (VVD).

Jeroen Recourt (PvdA): "Het grote gevaar is dat er uitspraken worden gedaan in landen waar het rechtssysteem niet deugt en waar je in Nederland je recht niet meer op kunt halen. Op die manier importeren we corruptie."

Geen standpunt

De Eerste en de Tweede Kamer eisen van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) dat er een debat komt, voordat hij een besluit neemt.

Het ministerie laat weten dat de onderhandelingen in Brussel hierover nog maar net zijn begonnen. Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl