NOS NieuwsAangepast

Invriezen eicellen vanaf vandaag mogelijk

Vrouwen kunnen vanaf vandaag eicellen laten invriezen om daarmee later zwanger te worden. De beroepsvereniging van gyneacologen en embryologen is voorstander van de maatregel en dit heeft de vereniging in september al aan minister Schippers van Volksgezondheid laten weten.

Volgens de specialisten zijn er geen goede redenen om het invriezen te verbieden. "Er is veel ervaring opgedaan", zegt voorzitter Jan Kremer van de beroepsvereniging van gyneacologen. "In veel landen is het een routinebehandeling die leidt tot gezonde kinderen."

Carrière

Voor het terugplaatsen van eicellen geldt een leeftijdsgrens van 45 jaar. De procedure is alleen toegestaan in de dertien ziekenhuizen die nu ook al toestemming hebben om ivf (reageerbuisbevruchting) uit te voeren. Het grootste deel van deze ziekenhuizen wil de techniek ook echt gaan aanbieden.

Vrouwen kunnen dankzij het invriezen van eicellen in verwachting raken op een leeftijd waarop ze normaal gesproken misschien niet meer zwanger worden. De kwaliteit van eicellen neemt af naarmate wensmoeders ouder zijn.

Er kunnen medische redenen zijn om zwangerschap uit te stellen, bijvoorbeeld als de vrouw een chemokuur moet ondergaan. Maar ook voor vrouwen zonder medische indicatie is het vanaf vandaag mogelijk eicellen in te vriezen. Zo kunnen vrouwen besluiten pas tegen hun 45-ste een kind te krijgen, bijvoorbeeld om eerst carriëre te maken.

Italië

De discussie in Den Haag en de medische wereld over deze behandeling liep de afgelopen jaren hoog op. Toenmalig staatssecretaris Bussemaker besloot daarom de commissie van specialisten advies te vragen.

Vorige maand beviel een 63-jarige vrouw uit Harlingen van een dochter. Ze werd zwanger na een eiceldonatie in Italië door een arts die gespecialiseerd is in vruchtbaarheidsbehandelingen bij oudere vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl