NOS NieuwsAangepast

Slag bij paleis Gbagbo duurt voort

In Ivoorkust lijken de dagen van zittend president Laurent Gbagbo geteld. De troepen van zijn rivaal Alassane Ouattara hebben de stad Abidjan grotendeels in handen.

Afgelopen nacht werden het presidentieel paleis en de ambtswoning van Gbagbo omsingeld. Volgens een woordvoerder van Ouattara hebben de troepen de ambtswoning al ingenomen.

Er komen veel tegenstrijdige berichten uit Ivoorkust. Aanhangers van Ouattara beweren dat ze in het paleis zijn, maar aanhangers van president Gbagbo spreken dat tegen. Ook van een overgave is geen sprake, zeggen ze. Het is niet duidelijk waar Gbagbo op dit moment is.

Opmars

Ouattara's troepen veroverden vorige week het grootste deel van Ivoorkust. In Abidjan, de grootste stad van het land, kwam de opmars tot stilstand. Gisteren werd het offensief met de hulp van militairen van de Verenigde Naties en Frankrijk hervat.

Internationale en Franse troepen beschoten wapenopslagplaatsen en militaire bases, onder meer bij het presidentieel paleis. De VN en Frankrijk besloten in te grijpen om verder bloedvergieten onder de burgers te voorkomen.

Badkamer

NOS-correspondent Pauline Bax woont daar dichtbij. Ze vertelt over de beschietingen van de VN. "Gisteravond was het heel duidelijk een munitiedepot van het leger in een grote militaire kazerne aan de rand van de stad. Ik kon dat goed horen, want het is niet zo ver bij mij vandaan. Dat depot is volledig vernietigd."

"Er werd vanochtend vrij hevig geschoten in mijn buurt en die klappen waren zo dichtbij dat de muren trilden. Ik kon ook af en toe kogels over horen komen, dus ik ben in de badkamer gaan zitten want dat is veiliger. Daar heb ik nog een paar extra muren om me heen."

Kalasjnikovs

Volgens Bax is het al vijf dagen niet mogelijk op straat te komen omdat daar zwaar bewapende jongeren rondlopen en het niet duidelijk is bij welk kamp ze horen. "De sfeer is erg gespannen, dus die lui met die kalasjnikovs wil je op straat niet tegenkomen. Want je weet gewoon niet wat er gaat gebeuren."

"Gisterochtend was wel even een opluchting voor mensen. Een aantal winkels ging even open. En in sommige wijken ging men dus ook massaal naar de supermarkt om nog wat dingen in te slaan", vertelt Bax. In een aantal wijken, waaronder die van Bax, is ook de stroom uitgevallen.

Noodgevallen

Het Franse leger biedt bescherming aan zo'n 1900 buitenlanders in Ivoorkust, onder wie zeker zeven Nederlanders. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er in heel Ivoorkust nog 38 Nederlanders, die in noodgevallen snel opgehaald zouden kunnen worden door Franse militairen.

Afrika-deskundige Stephen Ellis van de Vrije Universiteit hoopt dat de strijdkrachten van Gbagbo zich spoedig overgeven. "Hoe langer er wordt gevochten, hoe moeilijker het voor Ouattara wordt om vrede in Ivoorkust te krijgen."

Ellis maakt zich zorgen over de vele inwoners die het land verlaten. Een kwart van de bevolking bestaat uit buitenlanders en vooral zij vluchten uit Ivoorkust. "Als die allemaal vertrekken, gaat de economie helemaal plat."

Gezwollen voeten

Veel Ivoriaanse vluchtelingen komen in buurland Liberia terecht, waar ze vooral door gezinnen in huis worden genomen, zegt Rink de Lange van Artsen zonder Grenzen. De voedselvoorziening wordt daar volgens hem een probleem.

Veel mensen zijn ziek of verzwakt na een lange vlucht. "Ik zag een man met gezwollen voeten die twee weken lang zonder schoenen door de bossen liep om hier te komen." Zowel in Ivoorkust zelf als in de buurlanden probeert Artsen zonder Grenzen eerste hulp te bieden. "Vooral malaria is een groot probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl