NOS NieuwsAangepast

Kinderversje doet rechter das om

In de Klimop-vastgoedfraudezaak is de voorzitter van de rechtbank met succes gewraakt. Voorzitter Rino Verpalen is door de wrakingskamer van de zaak van twee verdachten gehaald.

Verpalen heeft volgens de wrakingskamer de schijn van vooringenomenheid gewekt. Tijdens een zitting droeg hij een deel voor van Hiëronymus van Alphens gedicht 'De pruimeboom', waarin de hoofdpersoon in de verleiding komt om pruimen te stelen. Verpalen eindigde met "aan een boom, zo vol geladen, mist men vijf zes pruimen niet".

Stichtelijke kant

Verpalen lichtte zijn voordracht toe met de opmerking dat "het goed is de stichtelijke kant op tafel te hebben gelegd". De combinatie van de dichtregels en deze opmerking was voor de wrakingskamer genoeg reden om hem van twee zaken te halen.

Wrakingsverzoeken van andere verdachten werden afgewezen. In totaal zijn er veertien verdachten in het Klimop-dossier, het grootste Nederlandse onderzoek naar vastgoedfraude ooit. De zaak draait om miljoenenfraude rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Eerder werden al enkele schikkingen getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl