NOS NieuwsAangepast

Athene: Libië zoekt uitweg uit crisis

De regering van Libië wil dat er een einde komt aan het geweld in het land. Dat heeft de Libische onderminister van Buitenlandse Zaken Abdelati Obeidi tegen premier Papandreou van Griekenland gezegd.

"Het lijkt erop dat de Libische leiders naar een oplossing voor de crisis zoeken", zei de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Droutsas na afloop. Concrete voorstellen van Libië voor zo'n oplossing zijn voor zover bekend niet besproken.

Goede relatie

De Libische onderminister was zondag vanuit Tunesië naar Athene gevlogen om de Griekse premier Papandreou een boodschap van Kadhafi te brengen. Volgens de Griekse regering gaat Obeidi ook naar Malta en Turkije voor overleg.

Griekenland heeft al jaren een goede relatie met Libië en de Libische leider Kadhafi. Het land speelde ook een grote rol bij de vrijlating van de drie Nederlandse militairen die vastzaten in Tripoli.

Brega

In Libië wordt voor de vierde dag op rij stevig gevochten om de stad Brega. De opstandelingen hebben zondagmorgen de buitenwijken van de oostelijke stad weer ingenomen.

De rebellen bezetten onder meer de universiteit van de Libische stad, die zo'n 800 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli ligt.

NAVO

Ervaren militanten hebben zich dit weekend aangesloten bij de gewapende opstandelingen. Ook houden vliegtuigen van de NAVO toezicht boven Brega.

Die bombardeerden vrijdag per ongeluk doelen van de opstandelingen. Daarbij vielen 13 doden. De NAVO onderzoekt hoe dit kon gebeuren.

Ongelijke strijd

De opstandelingen zijn niet van plan de strijd op te geven. "We hebben onze troepen gereorganiseerd. Ons leger is aan het front en wordt gevolgd door vrijwillige burgers. We weten dat het een ongelijke strijd is, we blijven tenslotte burgers", zei een woordvoerder van de opstandelingen.

"We hebben deze strijd van tevoren niet gepland en zijn dan ook niet gestructureerd, maar we zullen doen wat we moeten doen om ons land te bevrijden."

Misrata

Er zijn ook berichten dat het leger van Kadhafi Misrata weer beschiet. Die stad lag donderdag ook al onder vuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl