NOS NieuwsAangepast

Engel met mobiel voor Bossche kathedraal

Op de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch is een beeld onthuld van een engel met een mobieltje. Het beeldhouwwerk is het sluitstuk van een restauratie die meer dan twaalf jaar heeft geduurd en ruim 48 miljoen euro kostte.

De engel is een idee van beeldhouwer Ton Mooy, die 25 nieuwe engelenbeelden voor de kerk maakte. De laatste besloot hij een eigentijds tintje mee te geven; naast het mobieltje heeft de engel ook een spijkerbroek aan.

De mobiele telefoon heeft maar één knop, voor een directe verbinding met God, aldus de kunstenaar.

11 september

De restauratie van de kathedraal begon in 1998, toen er door ernstige vormen van verwering stenen dreigden los te raken. Sindsdien heeft altijd wel een deel van de gezichtsbepalende kerk in de steigers gestaan.

Eerder werd in het gebouw al een andere knipoog naar de moderne tijd verwerkt: in een groot glas-in-loodraam dat de hel moet voorstellen, werd een afbeelding opgenomen van de aanslagen van 11 september 2001.

Koffie met Bossche koek

Na de onthulling van het engelenbeeld wordt de eerste vesperdienst in de kathedraal gehouden. Morgen volgt dan om 9.30 uur een pontificale Hoogmis, onder leiding van bisschop Hurkmans van Den Bosch. Die dienst wordt live uitgezonden op Nederland 1.

Na afloop van de mis zal op de Parade, het plein voor de kerk, een feestelijke programma volgen met drie schuttersgilden en twee muziekgezelschappen. Bezoekers worden daar getrakteerd op koffie met Bossche koek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl