NOS NieuwsAangepast

Bijrol dreigt voor Muur van Geraardsbergen

Door Thomas Spekschoor, Bureau Brussel

In Vlaamse kranten worden er opiniepagina's over vol geschreven en op internet staat al een petitie. De finish van de Ronde van Vlaanderen dreigt verlegd te worden en daar loopt half Vlaanderen tegen te hoop.

Voornaamste reden: de bekendste heuvel in het parcours, de Muur van Geraardsbergen, krijgt niet langer een hoofdrol, maar slechts een bijrol.

Traditie

De Ronde is in Vlaanderen meer dan een wielerkoers. Al weken bouwt de VRT de spanning op, met de dramaserie De Ronde. Vandaag rijden duizenden liefhebbers de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. Geen Vlaamse krant besteedt vandaag minder dan tien pagina's aan De Ronde. Bij mooi weer staan er morgen één miljoen Vlamingen langs de kant.

Het parcours van de Ronde is niet ieder jaar hetzelfde, maar al bijna 40 jaar is er één traditie: in volle finale wordt er over de Muur van Geraardsbergen gereden, met daarna finish in Meerbeke. En dat dreigt nu te verdwijnen.

In een nieuw parcours zou de Muur niet langer 20 kilometer voor de finish, maar wellicht bijna 100 kilometer voor de finish liggen. Niet meer in volle finale, maar op een moment dat de favorieten zich nog schuil houden in het peloton.

Geld

In Geraardsbergen zijn ze daar natuurlijk niet blij mee. "Als dat gebeurt, is de Ronde de Ronde niet meer." Of: "Onaanvaardbaar, zo wordt de koers kapot geholpen."

De meest gehoorde reactie is dat het allemaal om het geld gaat. De organisatie van de Ronde van Vlaanderen is vorig jaar overgekocht door televisiemaatschappij Woestijnvis. Machtige jongens met veel geld, die nog meer geld willen krijgen.

Voor mensen in Geraardsbergen of in finishplaats Meerbeke is het duidelijk: Meerbeke betaalt niet genoeg en dus gaat de organisatie op zoek naar een plek waar ze meer geld kunnen krijgen.

Zo zou Oudenaarde in de race zijn, want ook daar ligt een indrukwekkende serie heuvels: de Koppenberg, Taaienberg, Oude Kwaremont. Allemaal klassiekers in de Ronde, maar bij de reputatie van de Muur halen ze het niet.

Stadsdichter

De Geraardsbergse stadsdichter Karel de Pelsemaeker leeft voor het wielrennen. Twee koersen per jaar zijn voor hem het belangrijkst: de Omloop het Nieuwsblad, de openingskoers van het seizoen, en natuurlijk De Ronde van Vlaanderen.

Als de organisatie van de Ronde later dit jaar inderdaad beslist om het parcours daadwerkelijk te verleggen, dan wil De Pelsemaeker geen genoegen nemen met die bijrol. "Laten we dan maar helemaal weigeren en op zoek gaan naar een andere wielerkoers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl