NOS NieuwsAangepast

'Opstandelingen gedood door NAVO'

In Libië zijn minstens tien opstandelingen omgekomen door luchtaanvallen van de NAVO. Dat zeggen opstandelingen in de buurt van de stad Brega tegen journalisten.

Er zouden onder meer een ambulance en drie personenwagens zijn geraakt. De rebellen hebben volgens de berichten niet-gericht met luchtafweergeschut geschoten, waarop NAVO-vliegtuigen bommen hebben afgeworpen. De laatste dagen wordt er zwaar gevochten in de buurt van de oliestad Brega, in het oosten van Libië.

De NAVO stelt een onderzoek in naar de melding.

Vrouw minister opgepakt

Libische regeringstroepen hebben dit weekend zware artillerie-aanvallen uitgevoerd op Misrata. Dat is de enige grote stad van de opstandelingen in het westen van Libië. Volgens ooggetuigen zijn het centrum en de haven van Misrata grotendeels verwoest.

In Tripoli hebben Libische veiligheidstroepen de vrouw van de overgelopen Libische minister Moussa Koussa gearresteerd. Dat meldt de Daily Telegraph. De Libische minister van Buitenlandse Zaken vluchtte eerder deze week naar Groot-Brittannië.

Zijn vrouw werd opgepakt na een lang vuurgevecht in de Libische hoofdstad. De krant bericht op basis van ooggetuigenverklaringen dat manschappen van kolonel Kadhafi in een villawijk van de Libische hoofdstad vochten met andere potentiële overlopers. De vrouw zou zijn opgepakt om Koussa stil te houden.

Koussa verliet deze week het land onder het voorwendsel van een medische behandeling in Tunesië. Maar in plaats van in het buurland dook hij op in Engeland. Momenteel wordt hij daar verhoord door de Britse inlichtingendiensten. Koussa, lange tijd een belangrijke vertrouweling van Kadhafi, zou bijvoorbeeld meer weten over de Lockerbie-aanslag.

Bewaking

Volgens de Telegraph heeft Kadhafi de bewaking van enkele getrouwen verdubbeld om vluchten onmogelijk te maken.

In Libië staan achtergebleven kopstukken van het regime onder grote druk om hun loyaliteit aan Kadhafi te bewijzen. Zo verklaarde de baas van de veiligheidsdiensten "er nooit aan te denken de grens over te steken en ons volk, de revolutie en onze leider te verraden".

Onderhandelingen

Kadhafi zou intussen aansturen op onderhandelingen met westerse landen. Volgens een invloedrijke Libische oud-premier zijn de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië benaderd voor gesprekken. Er wordt gepolst onder welke omstandigheden de acties tegen het land opgeschort kunnen worden.

De Britse premier Cameron heeft echter laten weten dat er niet onderhandeld wordt met Kadhafi. "Hij moet vertrekken", aldus een woordvoerder.

Kadhafi zelf wees gisteren juist een staakt-het-vuren van de opstandelingen van de hand. Die hadden een bestand aangeboden na flink terreinverlies in het oosten van het land.

VS treedt terug

De VS zal vanaf morgen een beperktere rol voeren in de militaire operatie tegen Kadhafi. Er zullen geen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en kruisraketten meer worden ingezet. Wel blijven tank- en verkenningsvliegtuigen beschikbaar voor de operatie.

President Obama heeft vanaf het begin van de missie al aangegeven dat hij het liefst een beperkte rol voor de Amerikaanse strijdkrachten had. Hij kreeg in eigen land veel kritiek, omdat er niet direct Amerikaanse belangen op het spel staan en de VS al in twee andere islamitische landen vecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl