NOS NieuwsAangepast

Lek Fukushima nog niet gedicht

Een eerste poging om een groot lek in reactor 2 van de kerncentrale in Fukushima te dichten, is mislukt. In een onderhoudsput naast het reactorgebouw zit een scheur. Daaruit lekt radioactief water de zee in.

Er is geprobeerd om het lek met beton te dichten. Dat is dus niet gelukt. Morgenochtend wordt een nieuwe poging gedaan, maar dan met kunststof.

Het stralingsniveau in de lucht rondom het lek is 1000 millisievert. Blootstelling aan 500 millisievert voor een korte periode kan al tot een verhoogd risico op kanker leiden. Het is onduidelijk of reddingswerkers aan de straling zijn blootgesteld.

Andere scheuren

Volgens experts wordt de straling in zee al snel verdund en hebben zelfs grote hoeveelheden radioactieve stoffen weinig effect. Er wordt nog onderzocht hoe groot de straling is op 15 kilometer uit de kust.

Het Japanse kernagentschap denkt dat de scheur mogelijk de oorzaak is van verhoogde radioactiviteit die eerder werd gemeten in zee. "Maar er kunnen ook andere scheuren zitten in de reactor. Die moeten we zo snel mogelijk vinden", zegt een woordvoerder.

Reparaties

Exploitant TEPCO biedt sommige werknemers inmiddels 1750 euro per dag om razendsnel in en uit hoogradioactieve gebieden bij de centrale te spoeden om reparaties uit te voeren.

Een werknemer vertelde een Japans weekblad niet in te zijn gegaan op het aanbod, "omdat mijn vrouw in huilen uitbarstte".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl