NOS NieuwsAangepast

Zeker 800 doden in westen Ivoorkust

In het westen van Ivoorkust, in de stad Duékoué, zijn zeker 800 doden gevallen. Dat meldt het Rode Kruis. Hulpverleners hebben in de stad een groot aantal lichamen gevonden.

In Duékoué is fel gevochten tussen aanhangers van de zittende president Gbagbo en aanhangers van de gekozen president Ouattara.

Ouattara won in november de presidentsverkiezingen, maar Gbagbo weigert op te stappen. Volgens vertegenwoordigers van de VN maken beide partijen zich schuldig aan oorlogsmisdaden door burgers te mishandelen, af te persen, te ontvoeren en te verkrachten.

Staatstelevisie

De strijd concentreert zich vooral rondom de zuidelijke plaats Abidjan, de grootste en belangrijkste stad van Ivoorkust. Aanhangers van Ouattara hebben daar het presidentieel paleis omsingeld.

Ouattara-aanhangers claimden afgelopen week ook dat ze het gebouw van de staatstelevisie in handen hadden gekregen. De zender ging toen op zwart. Maar het gebouw lijkt nu weer in handen van president Gbagbo.

Vandaag was de staatstelevisie weer in de lucht. De staatstelevisie toonde beelden van de president in zijn residentie. De beelden zouden van vandaag zijn. De president was al weken niet meer in het openbaar verschenen. Er gingen geruchten dat hij het land had verlaten.

Ook waren er beelden van Gbagbo-aanhangers die het gebouw van de staatstelevisie weer hebben ingenomen. En de zender toonde een pro-Gbagbo lied waarin de president zich uitvoerig laat bejubelen door een grote mensenmassa.

Plunderingen

"De stad wordt de laatste dagen beheerst door chaos en geweld. Er is zwaar gevochten", zegt Jan-Pieter Ohler, medewerker consulaire zaken, die op dit moment in Abidjan is om Nederlanders bij te staan.

"Enkele Nederlanders hebben gisteren tussen het geweld gezeten. Er is op grote schaal geplunderd in het zuiden van de stad. Rondzwervende gewapende jongeren hebben flink huisgehouden. Ze hebben woonhuizen geplunderd." Er zijn volgens Ohler geen Nederlanders slachtoffer geworden van plunderingen.

Hij heeft gisteren besloten om het consulaat te verlaten. "Gewapende groepen jongeren hielden zich gisteren twee keer op voor het consulaat. Omdat het niet meer veilig was, heb ik mijn intrek genomen op het Franse militaire kamp in het zuiden van het stad."

Franse militairen

Op dit moment zijn er zo'n duizend Franse militairen in Ivoorkust. Ivoorkust is een oud-kolonie van Frankrijk. De landen werken samen op allerlei gebieden, zowel militair, economisch als politiek.

Een speciale Franse militaire eenheid geeft assistentie aan alle buitenlanders die in de problemen zijn. "Er wordt gepatrouilleerd waar buitenlanders wonen", vertelt correspondent Frank Renout. "Ook vliegen er Franse helikopters boven Abidjan, om de situatie in kaart te brengen."

De Fransen werken onder Frans bevel, maar met hun missie bieden ze steun aan de VN-vredesmissie in Ivoorkust. Er zijn nog zo'n 1200 buitenlanders in het West-Afrikaanse land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl