NOS NieuwsAangepast

EenVandaag: nieuwe pinnen onveilig

Bij het nieuwe pinsysteem kunnen betaalapparaten zo worden aangepast, dat de pincode van een klant is af te lezen. Dat meldt het tv-programma EenVandaag vanavond.

Het nieuwe systeem, dat deze maand is ingevoerd, maakt geen gebruik meer van een magneetstrip, maar van een chip op de bankpas. Dat moet skimmen tegengaan. Toch kan volgens EenVandaag met een onzichtbaar lezertje in de nieuwe apparaten de pincode eenvoudig worden afgelezen.

Het programma meldt verder dat de banken inmiddels veiligheidsmaatregelen hebben getroffen, maar die zouden de oorzaak zijn van de pinstoring van gisteren en vandaag. Sinds gistermiddag kon in duizenden winkels niet worden gepind.

Wel veilig

Volgens een woordvoerder van het project Nieuwe Pinnen is het veiligheidslek door de banken zelf ontdekt en meteen verholpen. "Het nieuwe pinnen is veilig en blijft ook veilig", zegt Jannemieke Zandee. Ze ontkent dat de veiligheidsmaatregelen hebben geleid tot de pinstoring.

Ook Equens, dat in Nederland het betalingsverkeer regelt, ontkent dat de storing iets te maken heeft met het veiligheidslek en de getroffen maatregelen. De Nederlandse Vereniging van Banken zegt ook dat de storing niet in verband staat met de maatregelen.

Minister De Jager van Financiën was juist een campagne begonnen om het 'nieuwe pinnen' te promoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl