NOS NieuwsAangepast

Weer doden bij geweld in Syrië

In Syrië hebben ordetroepen opnieuw betogingen hardhandig de kop ingedrukt. Volgens ooggetuigen zijn daarbij in verschillende steden doden gevallen.

Activisten hadden vandaag uitgeroepen tot de Dag van de Martelaren. Na het vrijdaggebed gingen betogers in onder meer Daraa, Latakia, Homs en de hoofdstad Damascus de straat op. Voor het eerst werd er ook gedemonstreerd in het Koerdische noordoosten van Syrië.

Volgens getuigen gebruikten ordetroepen in en rond Damascus geweld. Betogers zouden zijn doodgeschoten. In de buurt van Daraa vielen volgens mensenrechtenorganisaties zeker tien doden. Volgens de BBC probeerden veiligheidstroepen om mensen in moskeeën op te sluiten.

Noodtoestand

De betogers zijn kwaad omdat president Assad de noodtoestand niet heeft ingetrokken. Een regeringswoordvoerder kondigde vorige week aan dat dat ging gebeuren, maar Assad stelde vervolgens alleen een commissie in om te onderzoeken of het kan. De noodtoestand is al sinds 1963 van kracht. De regering gebruikt de maatregel om protesten de kop in te drukken.

Het Syrische staatspersbureau maakt wel melding van protesten in enkele steden, maar zegt dat die rustig verliepen. In verschillende plaatsen hebben Assad-aanhangers tegendemonstraties gehouden, zeggen de staatsmedia.

De Verenigde Staten hebben het neerslaan van de protesten in Syrië veroordeeld. Volgens een woordvoerder van president Obama moet Assad de stem van het volk serieus nemen en een begin maken met werkelijke hervormingen.

Israël

De onrust in Syrië wordt nauwlettend in de gaten gehouden in buurland Israël, constateerde correspondent Sander van Hoorn in de Golanhoogten in het grensgebied. Syrië zelf is moeilijk bereikbaar voor journalisten omdat ze geen visum kunnen krijgen.

Israëliërs zijn bezorgd vanwege de vriendschappelijke banden van Syrië met Israëls aartsvijand Iran. Verder bezit Syrië raketten en chemische wapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl