Paul Pogba van Manchester United en Tammy Abraham van Chelsea
NOS NieuwsAangepast

Accounts topvoetballers Groot-Brittannië gecontroleerd om grootschalig racisme

Racistische uitlatingen tegen voetballers in Engeland blijven maar aanhouden. Na talloze incidenten was Paul Pogba deze week slachtoffer van racistische beledigingen op sociale media. Na meerdere protestacties onderneemt Twitter nu actie om de voetballers te steunen.

Pogba kreeg het te verduren nadat hij maandag een strafschop miste namens Manchester United. Eeder waren er al incidenten met Yakou Meite (Reading) en Tammy Abraham (Chelsea). Het fenomeen is niet nieuw in het Engelse voetbal. Vorig seizoen kregen zwarte en islamitische spelers ook al te maken met racistische scheldpartijen of spreekkoren, in het stadion en online. Daarom zetten veel grote namen uit de voetbalwereld vorig seizoen hun Instagram- en Twitter-accounts op rood.

Het aantal racistische incidenten in het Engelse voetbal steeg vorig jaar met 43 procent, blijkt uit het jaarverslag van anti-discriminatieorganisatie Kick It Out. "Racisme in het voetbal is van alle tijden", legt correspondent Suse van Kleef uit. "Nieuw is dat het zich de afgelopen tien jaar ook via sociale media verspreidt. Zo komt het ongefilterd bij de speler terecht. Vroeger kreeg een voetballer niet mee wat iemand thuis naar zijn televisie schreeuwde."

Topspelers in de Premier League zijn dat geluid zat, en laten de afgelopen tijd meer van zich horen. "Daarom is hier nu meer aandacht voor."

De boycot van sociale media vorig seizoen heeft ervoor gezorgd dat platformen als Twitter, Instagram en Facebook met spelersbond PFA in gesprek gingen. Twitter heeft nu zijn beleid aangepast. Normaal worden racistische en beledigende tweets pas behandeld als er melding van gedaan wordt. Nu gaat het sociale netwerk proactief te werk, meldt The Times. Twitter houdt de profielen van 50 zwarte topspelers in de gaten, zodat het racisme op het platform kan tackelen.

Heel Europa

Racisme in het voetbal is zeker niet beperkt tot de Premier League. Voetballers uit heel Europa beklagen zich al langer over oerwoudgeluiden, bananenschillen die op het veld gegooid worden en racistische leuzen die naar spelers in het stadion geschreeuwd worden.

"Ik weet ook eigenlijk niet of het wel eens gaat stoppen", zei voetballer Urby Emanuelson in mei al tegen de NOS. Hij maakt het zijn hele carrière al mee, ook bijvoorbeeld bij AC Milan. Voor zijn teamgenoot Kevin-Prince Boateng was het toen zelfs de reden om uit Italië te vertrekken en zich bij Schalke 04 in Duitsland te voegen.

Richtlijn

Ook in ons land zijn de problemen bekend. Daarom is de KNVB vorige maand op initiatief van clubs begonnen met de richtlijn 'Omgaan met discriminatie in het stadion'. Afgesproken is dat de wedstrijd bij kwetsende en discriminerende scheldkoren stilgelegd wordt.

Ook in Engeland onderneemt de voetbalbond nu actie. De FA heeft in het verleden veel kritiek gehad, omdat de bond laks zou reageren op racistische incidenten. Vorige week beloofde de organisatie in de toekomst "meer verantwoordelijkheid te nemen".

Begin deze maand maakte de FA bekend dat het de minimumstraf op racistisch gedrag verhoogt. Wie zich hier de eerste keer schuldig aan maakt krijgt meteen een stadionverbod voor zes wedstrijden opgelegd.

"De adviescommissie van de voetbalbond zei onder meer dat gezichtsherkenning ingezet kan zetten om daders in het stadion te identificeren", zegt Van Kleef. "Maar daar heb je de mensen die zich op sociale media uitlaten niet mee." Het is nog niet duidelijk of het initiatief van Twitter op dit gebied effectief is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl