NOS NieuwsAangepast

Wellink: nog niet uit crisissfeer

Bankpresident Nout Wellink is voorzichtig positief over de huidige economische situatie.

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers van De Nederlandsche Bank liet voorzitter Wellink weten dat de nationale bank opgelucht is dat Nederland uit de financiële en economische crisis is gekomen, "maar we moeten ons goed realiseren dat de groei voor een belangrijk deel op de pof is gekocht. Dat geldt met name voor de VS maar ook voor Europa."

Wellink noemt het verantwoord dat overheden tijdens de crisis een stimulerend budgettair en monetair beleid hebben gevoerd. "Maar we zijn in omstandigheden terechtgekomen waarin we zo snel als verantwoord deze maatregelen moeten terugdraaien."

Ierse crisis

Los van de hoge grondstoffen- en olieprijzen baren de aanhoudende crises in Ierland en Griekenland de bankpresident zorgen. Zo is een herstructurering van het Ierse bankwezen volgens Wellink noodzakelijk.

"De Ieren zullen het zelf moeten oplossen, terwijl Europa zorgt voor een overbruggingsfinanciering. De Ieren zullen de banken moeten afslanken; zullen sommige banken moeten sluiten en/of laten fuseren."

"De grenzen van wat de ECB kan doen zijn langzamerhand bereikt. Wij zijn er voor het monetaire – voor het beheersen van de inflatie. Wij zijn er niet om overheidstekorten te financieren of om gaten te vullen in banken die niet solvabel zijn. Dat moeten overheden doen. Zij hebben hele diepe zakken, maar er moet politieke bereidheid zijn om dat te doen."

Tegelijk ziet Wellink een groeiende weerstand bij burgers om op te draaien voor de slechte discipline van Eurolanden die nu in de problemen zijn. "Dat probleem speelt net als in Nederland in alle landen die zich hebben gedragen maar nu ook de rekening gepresenteerd krijgen."

Bonussen

Ook de Nederlandse burger slikt het niet meer dat topbankiers nog steeds fikse bonussen krijgen. Daarbij haalt Wellink het voorbeeld van ING aan, waarbij de top onder druk van de publieke opinie afzag van bonussen: "ING heeft de situatie niet goed ingeschat." Maar hij ziet ook een positieve kant: "Het heeft een voorbeeldwerking voor andere banken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl