NOS NieuwsAangepast

Indonesië houdt vast aan kerncentrales

Door de incidenten bij de kerncentrale van Fukushima worden de plannen voor nieuwe kerncentrales wereldwijd extra kritisch bekeken.

Indonesië is één van de landen waar de regering niet afstapt van haar voornemen om vier nucleaire installaties te bouwen, ook al is Indonesië net als Japan gevoelig voor aardbevingen en tsunami's.

Kritiek

Indonesië beschikt zelf over twee uraniummijnen en hoeft dus niet meteen nucleaire brandstof te importeren. Er zijn een paar plaatsen uitgezocht waar eventueel een kerncentrale kan worden gebouwd. Het is de bedoeling dat die bouw over twee à drie jaar van start gaat.

Tegenstanders houden hun hart vast voor de plannen van de regering, want de Indonesische archipel ligt op de zogenoemde Ring van Vuur, de cirkel in de Grote Oceaan waarin veel seismologische activiteit is. Wekelijkse zijn er aardbevingen en de catastrofale tsunami van 2004, waarbij ruim 200.000 mensen omkwamen, ligt nog vers in het geheugen.

Op het eiland Java kostte de uitbarsting van de Merapi-vulkaan vorig jaar meer dan 300 mensenlevens. De critici van kernenergie voeren aan dat de warmte die vrijkomt bij zulke vulkanische activiteit in en om Indonesië kan worden gebruikt om geothermische centrales te laten draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl