NOS NieuwsAangepast

Bevolkingsgroei India neemt af

De bevolkingsgroei in India is verder afgenomen. Volgens een volkstelling is de groei gedaald tot het laagste tempo sinds de eerste telling in 1872.

Toch is het aantal Indiërs de afgelopen tien jaar nog met 181 miljoen toegenomen. Er wonen nu 1,21 miljard mensen in India. Dat is 17,6 procent meer dan 2001, toen de vorige volkstelling was.

Tussen 1991 en 2001 werd een bevolkingsgroei gemeten van 21,15 procent.

India telt meer inwoners dan Brazilië, Pakistan, Bangladesh, Indonesië en de VS bij elkaar. Alleen in China wonen meer mensen. China heeft naar schatting ruim 1,3 miljard inwoners.

Analfabetisme

Uit de volkstelling blijkt ook dat meer jongens ter wereld komen of overleven dan meisjes. Bij kinderen tot zes jaar zijn er op iedere 1000 jongens 914 meisjes. In 2001 waren het 927 meisjes op 1000 jongens.

Ouders hebben een sterke voorkeur voor jongens. In veel deelstaten laten nogal wat ouders een zwangerschap beëindigen als ze weten dat er een meisje op komst is.

In tegenstelling tot vroeger is het artsen tegenwoordig verboden om ouders in te lichten over het geslacht van ongeboren kinderen, maar het gebeurt nog wel steeds.

Het analfabetisme is afgenomen. Nu kan 74 procent van de bevolking van zeven jaar en ouder lezen en schrijven, tien jaar geleden was dat 65 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl