Meer radioactiviteit in zeewater Japan

Luchtfoto van de kerncentrale in Fukushima»
Luchtfoto van de kerncentrale in Fukushima EPA

De hoeveelheid radioactieve stoffen in het zeewater ter hoogte van de Japanse kerncentrale Fukushima is verder opgelopen. Het Atoomagentschap van Japan zegt dat dat kan betekenen dat er sprake is van een lek.

Gisteren zeiden de autoriteiten dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid omdat mensen geen zeewater drinken. Vis wordt bovendien streng gecontroleerd op radioactiviteit.

Het Japanse Atoomagentschap zei ook dat de regering moet overwegen om de evacuatiezone te vergroten. Ook het Internationaal Atoomagentschap geeft dat advies. Tot nu toe zijn mensen binnen een straal van 20 kilometer van de centrale geëvacueerd.

Lijken besmet

Binnen die straal liggen zeker 1000 lichamen van slachtoffers van de aardbeving en de tsunami.

Ze zijn blootgesteld aan grote doses straling en vormen daardoor een gevaar voor hulpdiensten, artsen en familieleden die ze moeten identificeren. Ook als ze worden begraven of gecremeerd, kan de radioactiviteit nog gevaar opleveren.

De autoriteiten overleggen nu wat de beste manier is om de lichamen te identificeren. Een mogelijkheid is om speciale teams het gebied in te sturen, om dna-monsters van de slachtoffers te nemen.

Deel deze pagina

Video

  • video Meer radioactieve stoffen in zeewater Japan De hoeveelheid radioactieve stoffen in het zeewater bij de Japanse kerncentrale Fukushima is verder... opgelopen. Het Japanse atoomagentschap zegt dat dat kan betekenen dat er een lek is.
  • video Evacuatiegebied Japan moet naar 40 kilometer Experts van het Internationale Atoomagentschap hebben Japan geadviseerd om nog meer mensen te evacueren rond... de lekkende kerncentrale van Fukushima. Namelijk binnen een straal van 40 kilometer; nu is dat nog 20 kilometer.

Audio

  • IAEA: meer Japanners evacueren Een groter gebied rond de kerncentrale Fukushima I in Japan zou moeten worden geëvacueerd. Dat adviseert het Internationaal... Atoomenergie Agentschap (IAEA). Yuri Franken is stralingsdeskundige bij de Nederlandse vereniging voor stralingshygiëne.
  • Japanse premier wil Fukushima ontmantelen De Japanse premier Naoto Kan wil de kerncentrale Fukushima ontmantelen. Gister gaf de exploitant van de centrale ook al aan weinig... toekomst meer te zien voor de centrale. Correspondent Joan Veldkamp volgt, vanuit Peking, de situatie in Japan.

Video en Audio

Meer video en audio