NOS VoetbalAangepast

Ajax-bestuur kondigt vertrek aan

De bestuursleden van Ajax en de leden van de Raad van Commissarissen stellen hun functie ter beschikking. Dat hebben ze de ledenraad van de club meegedeeld.

Bestuur en raad zijn tot hun besluit gekomen omdat de "onrust" rond de club "buitengewoon schadelijk" is voor Ajax.

Met hun vertrek willen ze een "impasse" voorkomen, aldus een verklaring. Daarin wordt niets gezegd over de positie van algemeen directeur Rik van den Boog.

Aanleiding voor de onrust bij Ajax zijn de wensen op technisch vlak van Johan Cruijff. De oud-speler wil de bezem door de staf gehaald zien, wat ten koste zou gaan van onder anderen assistent-coach Danny Blind.

Eisen van Cruijff brug te ver

Volgens de directie van Ajax bleek vorige week dat de adviezen van Johan Cruijff cs onverkort uitgevoerd zouden moeten worden, inclusief de personele consequenties. Dat was voor de directie, die de eindverantwoordelijkheid voor het beleid niet uit handen wilde geven, een brug te ver.

De bestuursleden en de leden van de RvC blijven in functie tot hun opvolgers zijn benoemd. De leden van het bestuur worden benoemd door de ledenraad. Voor het benoemen van nieuwe commissarissen is een aandeelhoudersvergadering nodig.

De nieuwe Raad van Commissarissen kan de directie onder leiding van algemeen directeur Van den Boog vervangen.

Coronel laakt handelwijze Cruijff

Voorzitter Uri Coronel gaf tijdens een persconferentie enkele voorbeelden van de wijze waarop bestuur en directie onder druk waren gezet.

"Johan liet ons geen keus, het was voor ons slikken of wegwezen. Anders zou het een grote vechtpartij worden. Waar we in godsnaam de moed vandaan haalden om een oordeel te hebben. Hij zei: als die Van den Boog niet doet wat ik wil en jij steunt hem, dan gaan jullie er allemaal aan, dan schrijf ik jullie kapot", aldus Coronel.

Cruijff ontkende Coronels versie: "Dat soort taal gebruiken wij niet". Hoe gaat het nu verder? Cruijff: "Ik zit niet in de ledenraad, ik ga er niet over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl