NOS NieuwsAangepast

'Hypotheekgarantie moet worden afgeschaft'

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) werkt marktverstorend en levert risico's op voor de overheid. Daarom moet die worden afgeschaft. Dat zegt onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek in een rapport (pdf) over de hypotheekmarkt in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Volgens onderzoeker Barbara Baarsma schiet de NHG zijn doel voorbij. "Het was bedoeld als maatregel om een koopwoning ook voor de lagere inkomensgroepen bereikbaar te maken, maar inmiddels valt 80 procent van de hypotheken binnen het NHG-maximum van 350.000 euro. Bovendien hebben we al een middel om koophuizen voor meer groepen betaalbaar te maken: de hypotheekrenteaftrek."

Meer risico

De NHG is een garantie voor banken. Als zij een hypotheek met NHG verstrekken, zijn ze ervan verzekerd dat ze het uitgeleende geld terugkrijgen. Want als een huiseigenaar zijn hypotheek niet meer kan betalen en de woning moet verkopen, vergoedt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen de mogelijke restschuld.

Door dit lagere risico voor de banken is de rente van hypotheken met NHG een stuk lager dan van gewone hypotheken. "Banken en consumenten nemen grotere risico's door de NHG, omdat een mogelijk verlies toch niet voor hun rekening komt", zegt Baarsma. En dat is slecht voor de overheid, want die staat uiteindelijk borg voor de Stichting WEW.

De bovengrens van de NHG ging in 2009 van € 265.000 naar € 350.000, om de woningmarkt op gang te houden tijdens de economische crisis. Die bovengrens moet zo snel mogelijk weer omlaag om de risico's voor de overheid te verminderen, vinden de onderzoekers.

Prijsopdrijvend

Eigenlijk willen ze dat de hele NHG verdwijnt. Omdat de garantie nu het overgrote deel van de woningmarkt bestrijkt, heeft de NHG ook een prijsopdrijvend effect. Door de lagere rente en dus lagere maandlasten voor een NHG-hypotheek kunnen mensen zich namelijk een duurder huis veroorloven.

"Alleen als de aftrek van de hypotheekrente wordt afschaft, zou de NHG nog bestaansrecht hebben. Maar dan slechts als maatwerk om voor een beperkte groep een koophuis bereikbaar te maken", aldus Baarsma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl