NOS NieuwsAangepast

Reactoren Fukushima blijven dicht

Eigenaar TEPCO van de kerncentrale in Fukushima heeft de zwaar beschadigde reactoren 1, 2, 3 en 4 definitief opgegeven. De reactoren worden niet meer in gebruik genomen.

Over reactoren 5 en 6 is nog geen besluit genomen. TEPCO wil daarover eerst overleggen met omwonenden en de overheid. Die twee reactoren zijn veilig afgesloten na de aardbeving en de tsunami van 11 maart. TEPCO was al van plan de andere, verouderde reactoren te sluiten.

Zeewater

De Japanse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat in het zeewater bij Fukushima een hogere dosis radioactiviteit voorkomt dan eerder was gemeld. Het water bevat ruim 3300 keer zoveel radioactief jodium als wettelijk is toegestaan.

Dat is het hoogste niveau radioactiviteit dat is gemeten in het zeewater sinds de aardbeving en de tsunami. Volgens de Japanse autoriteiten levert het radioactief jodium geen direct gevaar op voor de gezondheid.

"De waardes zijn nu hoger, dus we moeten zorgvuldig zijn en we moeten voorkomen dat er nog meer de zee in lekt", zegt een woordvoerder. "Maar mensen drinken geen zeewater en door de stroming zal het radioactieve jodium snel verdunnen. Radioactief jodium wordt sowieso snel afgebroken."

Directeur ziek

Eigenaar TEPCO maakte vandaag ook bekend dat de president-directeur van het bedrijf kort na het begin van de problemen met de reactoren in een ziekenhuis in Tokio is opgenomen. Hij had last van duizeligheid en een hoge bloeddruk.

De president-directeur was voor het laatst in het openbaar gezien op een persconferentie twee dagen na de aardbeving en tsunami.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl