NOS NieuwsAangepast

Oud-president Carter bezoekt Cuba

De Amerikaanse oud-president Carter is voor een driedaags bezoek in Cuba. Officieel is het een privébezoek, maar aangenomen wordt dat hij zal proberen de spanningen tussen de VS en Cuba te verminderen.

Vandaag heeft de 86-jarige Carter onder meer een ontmoeting met president Raul Castro. Waarschijnlijk spreken ze onder meer over de zaak-Gross.

Alan Gross is een Amerikaanse ontwikkelingswerker die deze maand in Cuba werd veroordeeld tot vijftien jaar cel. Volgens de Cubaanse justitie had hij communicatie-apparatuur geleverd aan dissidenten. Die zouden daarmee toegang krijgen tot internet en dat zou de stabiliteit van Cuba in gevaar brengen. Mogelijk gaat Carter vragen om zijn landgenoot op humanitaire gronden vrij te laten.

Diplomatieke achtergrond

Carter, die president was van 1977 tot 1981, maakte de afgelopen jaren vaker internationale reizen met een diplomatieke achtergrond. Zo bemiddelde hij vorig jaar zomer in Noord-Korea om een veroordeelde Amerikaan vrij te krijgen. Die missie slaagde.

In 2002 was Carter ook al eens in Cuba, dat toen nog werd geleid door Rauls broer Fidel Castro. Hij riep toen op tot beëindiging van het Amerikaanse handelsembargo. Cuba en de VS hebben al meer dan vijftig jaar geen diplomatieke betrekkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl