NOS NieuwsAangepast

LOL: internetafkortingen in woordenboek

Het gerenommeerde Oxford English Dictionary heeft verschillende internetafkortingen opgenomen in de nieuwe online versie van het boek. Volgens de makers van het woordenboek zijn de uitdrukkingen zo ingeburgerd, dat ze een plekje verdienen.

Naast ruim 1900 andere toevoegingen en wijzigingen zijn nu dus ook terug te vinden OMG (Oh my God, een uitdrukking van verbazing), LOL (Laughing out loud, hardop lachen) en FYI (For your information, ter informatie). Ook BFF (best friend forever), TMI (Too much information) en IMHO (In my humble opinion, mijns inziens) werden opgenomen.

Oud

Volgens de redactie van de OED worden de uitdrukkingen allang niet meer alleen gebruikt om ruimte te besparen op internet. "Mensen gebruiken ze bij een informele, roddelige manier van praten of om het overenthousiaste taalgebruik van het internet te parodiëren."

De OED kwam er meteen achter dat enkele van de uitdrukkingen veel ouder zijn dan gedacht. OMG kwam al voor in een brief uit 1917 in precies dezelfde betekenis en FYI werd voor het eerst opgetekend in een memorandum uit 1941.

In de nieuwe versie is ook het werkwoord heart opgenomen, zoals bijvoorbeeld in de zin 'I heart New York', waar normaal gesproken het symbool van een hart staat. Heart heeft hier dan dezelfde betekenis als 'houden van'.

Zoeken

Bij de presentatie van de nieuwe lemma's deed de OED ook meteen een boekje open over het gebruik van de woordenboeksite. Van alle 796.591 woorden in het boek werd in januari 43 procent ten minste een keer opgevraagd.

De woorden die het meest gezocht werden waren: nice op vier, culture op drie en love op de tweede plek. Bovenaan de lijst stond dictionary, maar dat komt ongetwijfeld door mensen die het zoekvenster van het woordenboek aanzien voor dat van de site.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl