Druk Syriërs op Assad houdt aan

Syrische soldaten in de straten van Latakia»
Syrische soldaten in de straten van Latakia AFP

Protesterende advocaten in het zuiden van Syrië, demonstraties voor de deur van Syrische ambassades in Caïro en Madrid en een filmpje gedraaid in de westelijke stad Homs, waar tijdens een nachtelijke verzetsactie een gigantische portret van de Syrische president Assad in brand wordt gestoken.

Op internet circuleren allerhande berichten waaruit blijkt dat de rust in Syrië nog niet is hersteld. Sterker, de geest lijkt uit de fles. Na de stad Daraa in het zuiden, waar vorige week tientallen demonstranten werden doodgeschoten, zijn over het hele land demonstraties uitgebroken. Vanuit het zuiden, via steden als Damascus, Homs en Hama in het centrum naar het noordwesten, zoals de stad Latakia, waarbij 12 doden vielen.

Latakia

Wie achter de slachting in de havenstad Latakia zit is onduidelijk. Volgens een officiële regeringsverklaring zou het gaan om onbekende, buitenlandse sluipschutters die vanaf gebouwen hun geweer op demonstranten leegschoten. In de stad lijkt sprake van een anarchistische situatie. Burgers richten eigen controleposten op uit voorzorg tegen gewapende bendes die door de stad trekken.

Volgens een inwoner van Latakia, die door het persbureau Reuters wordt geciteerd, zijn de straten verlaten uit angst voor deze bendes, die voorzien van stokken en jachtgeweren, willekeurig auto's aanhouden. Inmiddels zijn meer regeringstroepen naar de stad gestuurd.]

Latakia is een opvallende plaats, want het is de thuisbasis van de Alawieten. Dit is de sjiitische bevolkingsgroep waartoe de familie van President Assad behoort. Zij steken duidelijk af tegen de meerderheid van het land, die uit soennieten bestaat. Volgens sommigen is de anarchistische situatie in Latakia te wijten aan sectarisch geweld en doen op internet een oproep tot meer saamhorigheid in de strijd voor meer democratie.

Gespleten

Volgens Syrië-kenners is de regering gespleten over de manier waarop de onrust moet worden aangepakt. President Bashar al-Assad zou voorstander zijn van compromissen met de betogers die roepen om meer vrijheid. Gisteren kondigde hij een eind aan de staat van beleg af, die al sinds 1963 van kracht is.

Anderen geloven in een keiharde aanpak. Tot die groep behoren Assad's broer, de aanvoerder van de Republikeinse Garde, en zijn zwager, het hoofd van de inlichtingendienst.

Massamoord

Zij vinden inspiratie in de aanpak van Assad's vader, Hafez, die in 1982 de stad Hama met de grond gelijk maakte als vergelding voor de inwoners die de straat op waren gegaan tegen zijn regime. Tienduizenden doden waren het gevolg.

Het lijkt anno 2011 ondenkbaar dat zo'n massamoord nog zou kunnen plaatsvinden - met dank aan de sociale media. Een maand geleden hief de Syrische regering het verbod op Facebook en Youtube op, maar haalde daarmee het Paard van Troje binnen, blijkt: op vrijwel elk filmpje dat door betogers op internet wordt geplaatst, valt op hoeveel mededemonstranten ook opnames met hun mobiele telefoon aan het maken zijn. De informatiestroom lijkt niet meer te stoppen.

Deel deze pagina

Video

Portret Assad in brand

Bij de Syrische stad Homs steken betogers een gigantisch portret van President Assad in brand. "Snel, snel", zegt een man buiten... beeld. Benzine wordt haastig op het portret geworpen. Meteen gaat de brand erin. De daders wachten het resultaat niet af. "Wegwezen", zegt er een. Terwijl de auto wegscheurt, gaat het portret van Assad, tot voor kort onaantastbaar, in vlammen op.

Video en Audio

Meer video en audio