NOS NieuwsAangepast

Melksector verlangt terug naar Joris Driepinter

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

De consumptie van melk heeft vorig jaar een nieuw dieptepunt bereikt met 60 liter per Nederlander. Hoe anders was dat in de jaren 70 – in de tijd van Joris Driepinter -toen de teller nog op 101 liter per jaar stond. Joris hield in reclames het volk voor: "Drie glazen melk per dag, dat doet het."

De Nederlander drinkt nu veel meer cola en andere frisdranken. En melk en yoghurt met een smaakje: aardbei, banaan, framboos. Vaak aangevuld met grote hoeveelheden suiker.

Vla

Dat de traditionele producten als melk, yoghurt en vla het moeilijk hebben, vindt Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, geen goede zaak. Omdat de consument de producten vaak inwisselt voor levensmiddelen die duidelijk zoeter en dus ongezonder zijn. Veel suiker maakt mensen dik, met gevaarlijke gevolgen (meer kans op hart- en vaatziekten).

Katan: "Laat ik duidelijk zijn: volle melk en volle yoghurt zijn niet goed, door het ongezonde vet. Maar met halfvolle of magere producten is niks mis." Over de vele publicaties de afgelopen jaren dat melk niet alleen maar gezond is - en zelfs kanker zou veroorzaken - zegt Katan: "Noem mij één product waar niets negatiefs over te melden is." Probleem is volgens hem ook de communicatie vanuit de industrie. "De zuivelindustrie doet net alsof alles wat uit die koe komt, gezond is. En dat is niet waar", aldus Katan.

Melkconsumptie

Het Voedingscentrum ziet het nog niet als ramp, die dalende melkconsumptie, alhoewel zuivel belangrijk is voor de inname van B-vitamines, calcium en eiwitten. "Melk is de belangrijkste bron van calcium, goed voor de botten. Wij zien nog geen probleem bij die calcium-inname. Misschien eten we wel meer kaas, ook een vorm van zuivel." Alhoewel kaas door het vele verzadigde vet niet het beste alternatief is, voegt het Voedingscentrum eraan toe.

FrieslandCampina, een van de grootste zuivelconcerns ter wereld, zegt dat het de positieve elementen van melk meer gaat benadrukken de komende jaren. "Dat hebben we misschien een beetje teveel laten versloffen", aldus de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl