NOS NieuwsAangepast

Opstandelingen Libië claimen Sirte

De opstandelingen in Libië claimen dat ze de stad Sirte hebben veroverd. Een woordvoerder van de oppositie in Benghazi zegt dat hij positief verrast was door het gebrek aan tegenstand in het Kadhafi-bolwerk.

Een verslaggever van het persbureau Reuters zegt dat hij nog geen tekenen heeft gezien dat de opstandelingen Sirte hebben ingenomen. "Alles is nog normaal, van wat ik heb gezien", zei de man, die door de regering op een tour door de stad was genomen. Hij zag wel wat agenten en militairen, maar van gevechten was geen sprake.

Aanvallen

De afgelopen dagen werd gevochten rond Sirte. Geallieerde vliegtuigen voerden aanvallen uit op de stad. Aanhangers van Kadhafi vertrokken uit Sirte.

Sirte is de geboortestad van Kadhafi. De opstandelingen hebben sinds het begin van de luchtaanvallen een aantal steden heroverd. Na eerst de steden Ajdabiya en Brega te hebben veroverd, kwamen gisteren ook Ras Lanuf en Bin Jawad in handen van de tegenstanders van Kadhafi's regime.

Ooggetuigen zeggen dat in Tripoli vannacht explosies waren te horen.

'Tweede Afghanistan'

Turkije vreest dat de militaire actie in Libië kan uitlopen op een oorlog als in Afghanistan, zegt premier Erdogan in een interview met de Britse krant The Guardian.

"Toen de westerse militairen Afghanistan tien jaar geleden binnentrokken, zei iedereen dat het maar een paar dagen zou duren, hetzelfde gebeurde in Irak. Maar een miljoen mensen zijn gesneuveld en de samenleving is ingestort. Dat willen we niet zien gebeuren in Libië."

Dat kan volgens hem desastreuze gevolgen hebben voor Libië en de NAVO. "Het zal niet alleen dramatisch zijn voor Libië, maar ook voor de landen die hebben ingegrepen."

Haven

Turkije is een belangrijke NAVO-lidstaat en wilde tot voor kort niet dat de NAVO het commando zou krijgen over de militaire acties tegen Libië.

Toch gingen de 28 NAVO-landen er gisteren mee akkoord dat het bondgenootschap de leiding overneemt van de VS. Turkije maakte tevens bekend de haven en het vliegveld van de opstandige stad Benghazi over te nemen om humanitaire hulp door te kunnen voeren.

Erdogan is verder bereid te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Libië, maar dan moet Kadhafi eerst wel stoppen met aanvallen. "Het is niet consequent om te blijven vechten en te vragen om een bestand."

Obama spreekt

Voor het eerst sinds de start van het conflict zal Barack Obama uitgebreid ingaan op de strijd in een speech. In de VS waren veel critici die Obama verweten een nieuwe oorlog te zijn begonnen in een islamitisch land (na Afghanistan en Irak) zonder dat er duidelijk Amerikaanse belangen op het spel stonden.

Nu de NAVO het bevel over de operaties in Libië gaat overnemen, kan Obama vanavond stellen dat de VS niet langer de leiding hoeft te voeren. Ook zal hij nogmaals bezweren dat er geen Amerikaanse grondtroepen zullen worden ingezet.

De speech staat gepland voor 01.30 vannacht onze tijd. Obama zal spreken op de National Defense University in de Amerikaanse hoofdstad. Hij heeft er ongetwijfeld voor gekozen niet vanuit zijn Oval Office te spreken, omdat dat zijn rol als opperbevelhebber zou benadrukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl