NOS NieuwsAangepast

CDU verliest in Baden-Württemberg

De CDU van bondskanselier Merkel heeft zoals verwacht een historisch verlies geleden in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Volgens exitpolls komt de partij uit op 38 procent. De Groenen komen op 25 procent en de socialistische SPD op 23,5 procent.

De CDU verdwijnt waarschijnlijk na 58 jaar uit de regering van de deelstaat. De Groenen en de SPD willen samen een rood-groene coalitie vormen, waarbij de Groenen de premier kunnen leveren. De rood-groene coalitie komt volgens de voorspellingen uit op 79 zetels in het deelstaatparlement, twee meer dan benodigd.

Veel kiezers zouden na het ongeluk bij de kerncentrale in Japan op de Groenen hebben gestemd, omdat die kernenergie afwijzen. Vorige week beloofde Merkel nog wel om zeven kerncentrales in Duitsland tijdelijk stil te leggen voor controle, maar dat kon kiezers er niet van overtuigen om opnieuw op de CDU te stemmen.

Droom

"Een droom wordt werkelijkheid", reageerde Franz Untersteller van de Groenen tegen de ZDF. "De kiezers hebben hier geschiedenis geschreven. We hadden dit resultaat niet kunnen dromen, enkele dagen geleden".

SPD'ster Andrea Nahles sprak over een aardbeving. "We zijn er erg blij mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl