NOS NieuwsAangepast

'Syrië heft noodtoestand op'

Syrië gaat de noodtoestand opheffen. Dat heeft Syrië's minister van Politieke en Mediazaken Butheina Shaaban gezegd. Wanneer dat gebeurt, vertelde ze er niet bij.

In Syrië geldt al sinds 1963 de noodtoestand. In dat jaar kwam de Baathpartij, van de vader van de huidige president Bashar al-Assad, aan de macht na een militaire staatsgreep.

Onder de noodtoestand golden verregaande inperkingen van de burgerrechten van de bevolking. De wet werd lang in stand gehouden met als argumenten het conflict met Israël en een dreiging van een staatsgreep.

Sinds afgelopen week is het in Syrië ook onrustig, net als in veel andere Arabische landen. In de zuidelijke stad Daraa kwam het tot zware onregeldheden waarbij doden vielen.

Advocate

Syrië heeft de activiste en advocate Diana Jawabra vrijgelaten, samen met vijftien anderen. Haar arrestatie, ruim een week geleden, leidde tot een verheviging van de protesten in Daraa. Jawabra werd opgepakt toen ze demonstreerde voor de vrijlating van politieke gevangenen en scholieren die bij protestmanifestaties waren opgepakt.

Volgens verschillende berichten zijn dit weekeinde in Syrië meer dan twintig doden gevallen bij demonstraties.

In de havenstad Latakia zouden twaalf doden zijn gevallen bij gewelddadige protesten. Vandaag zijn legervoertuigen de stad binnengereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl