NOS NieuwsAangepast

'Hoge straling was valse melding'

Het water in de Japanse kerncentrale Fukushima I is niet tien miljoen keer radioactiever dan normaal. Metingen eerder vandaag die daarop wezen, blijken fout.

"Deze waarden kloppen niet. Het spijt ons enorm", liet een woordvoerder van de kerncentrale aan het persbureau AP weten. Hij voegde eraan toe dat de eerste meting niet snel kon worden gecontroleerd omdat iedereen snel geëvacueerd moest worden.

Vanmorgen werden alle mensen halsoverkop uit het gebouw van reactor 2 weggehaald. De waarden waren zo hoog dat het onverantwoord leek om mensen in het gebouw te houden. In poelen water op de vloer van de turbinekamer was 1000 millisievert gemeten.

Breuk

Vanwege de hoge waarden werd er zelfs al gedacht dat er een breuk in de reactor was ontstaan. De Japanse regeringswoordvoerder zei dat dat "vrijwel zeker" was.

Een woordvoerder van TEPCO, de beheerder van de centrale, zei niet te vermoeden dat er een breuk in het reactorvat zelf zat, omdat de druk en het waterniveau daar gelijk blijven. Hij speculeerde dat het probleem misschien lag in een ander onderdeel of de buizen rond het vat.

Uit nieuwe metingen bleek dat het water wel verontreinigd was, maar veel minder dan gedacht. Het is nog niet bekendgemaakt wat de nieuwe metingen waren.

Wegpompen

TEPCO was juist gestart met het wegpompen uit de reactoren van koelwater dat was gestort met helikopters. Dat water staat tientallen centimeters hoog in het reactorgebouw en bemoeilijkte niet alleen het aanleggen van nieuwe kabels, maar is ook gevaarlijk voor de werknemers.

Donderdag werden drie werknemers blootgesteld aan een te hoge dosis radioactiviteit, omdat ze in vervuild water werkten. Twee van hen moesten met brandwonden op hun benen worden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens het IAEA moet de straling rond de 2000 en 3000 millisievert hebben gelegen.

Volgens TEPCO waren de mannen wel gewaarschuwd door hun stralingsmeters, maar omdat het om een plotselinge piek in de straling ging, hadden ze dat afgedaan als een vals alarm. Daarom bleven de mannen nog bijna een uur doorwerken.

Kritiek

De Japanse regering uitte vanmorgen opnieuw kritiek op beheerder TEPCO. Werknemers van de centrale worden onvoldoende beschermd tegen radioactiviteit, zegt de regering. Ook moet het bedrijf sneller en met meer informatie komen over de problemen in de kerncentrale.

Eerder was al bekend geworden dat de straling in het zeewater bij Fukuskima verder is toegenomen. Die is op 300 meter uit de kust nu ruim 1800 keer zo hoog als is toegestaan. Gisteren was die nog 1200 keer te hoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl