NOS NieuwsAangepast

SGP in spagaat om Eerste Kamerzetel

Door redacteur Marloes Lemsom

Er wordt van alle kanten aan de SGP getrokken. De partij heeft stemmen voor de Eerste Kamer over en kan zowel met de ChristenUnie als met het CDA samenwerken voor een laatste zetel in de Eerste Kamer. Zo zou het kunnen dat Statenleden van de SGP op de ChristenUnie of op het CDA stemmen. Ook zouden andere partijen de SGP aan een extra zetel kunnen helpen. Zoals het er nu uitziet gaat de zetel die daarmee gewonnen wordt ten koste van de tiende zetel van de PVV.

Gezamenlijke lijst

Oud-partijvoorzitter van de SGP, Wim Kolijn, geeft aan dat er een gesprek is geweest tussen de drie christelijke partijen. "Het is niet waarschijnlijk dat er een gezamenlijke lijst wordt samengesteld met de ChristenUnie." Dat baseert Kolijn op een uitspraak van André Rouvoet, die aangaf dat het verlies van de ChristenUnie bij de Provinciale Statenverkiezingen verklaard kan worden uit het feit dat mensen dachten dat de ChristenUnie en de SGP samenwerkten. Een gezamenlijke lijst is een lijst waarop de senatoren van zowel de ChristenUnie als de SGP vermeld staan. Uiteindelijk worden de behaalde zetels dan verdeeld onder de partijen.

Oppositiepartij

Het lijkt alsof de SGP moet kiezen tussen samenwerken met een oppositiepartij of met een coalitiepartij. Zo ziet Kolijn het niet. "Je kan het niet zo scherp stellen dat de ChristenUnie een oppositiepartij is." Volgens Kolijn zou het kunnen dat SGP'ers hun overige stemmen op de ChristenUnie uitbrengen, of andersom. "Er is nog niets besloten."

Kolijn benadrukt dat het uitwisselen van stemmen niet zo gemakkelijk is als het lijkt. "In de context van de huidige politieke verhoudingen is het niet zo eenvoudig om te vragen of iemand op een ander stemt. Politici worden afgerekend door hun achterban."Komende week hebben de ChristenUnie en de SGP een gesprek over een eventuele samenwerking.

Machtspositie

Volgens Kolijn stemt een behoorlijk deel van de SGP achterban liever op de coalitie. Daarom zou samenwerking met het CDA niet misstaan. Kieswetkenner Hylke ten Cate raadt dit de SGP echter af. "Als de SGP de coalitie aan een meerderheid helpt, is de partij haar machtspositie kwijt."

Als na de verkiezingen blijkt dat de SGP inderdaad de 38ste zetel in handen heeft, blijkt de spagaatpositie niet eens zo ongemakkelijk te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl