NOS WielrennenAangepast

Mulder pakt brons op keirin

Teun Mulder heeft zaterdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn de bronzen medaille veroverd op het onderdeel keirin. Het betekende de eerste medaille voor Nederland.

Het goud was voor de Australiër Shane Perkins. Titelverdediger Chris Hoy uit Groot-Brittannië moest genoegen nemen met zilver.

Perkins werd in 2004 wereldkampioen bij de junioren. In Apeldoorn pakte hij zijn eerste hoofdprijs bij de senioren nadat hij eerder deze week zesde was geworden op de sprint. Hoy greep opnieuw naast de gouden plak. De vijfvoudig olympisch en achtvoudig wereldkampioen won brons op de sprint én op de teamsprint.

"Voelt als wereldtitel"

Voor Mulder was het, na goud in 2005 wereldkampioen, zilver in 2008 en brons in 2009, de vierde WK-medaille op de keirin. Het thuispubliek gaf deze plak een bijzonder tintje.

"Nederland had nog geen medaille gepakt, dat gaf wel wat druk op de ketel. Ook omdat ik hier een thuiswedstrijd rijd voelde ik me bijna verplicht een medaille te pakken. Ik ben superblij dat het gelukt is. Dit voelt bijna als een wereldtitel."

Van den Berg komt tekort

Roy van den Berg slaagde er niet in de tweede ronde te bereiken. Hij werd in de eerste ronde, in een heat met Mulder, naar de herkansingen verwezen en ook daarin redde hij het niet.

Vijfde en zesde goud Australië

Perkins werd in 2004 wereldkampioen bij de junioren. In Apeldoorn pakte hij zijn eerste hoofdprijs bij de senioren nadat hij eerder deze week zesde was geworden op de sprint. Hoy greep opnieuw naast het goud. De vijfvoudig olympisch en achtvoudig wereldkampioen won brons op de sprint én op de teamsprint.

Perkins' landgenoot Michael Freiberg won het omnium en bezorgde Australië zo het zesde WK-goud. Hij werd twaalfde op de vliegende ronde, vijfde op de puntenkoers, de afvalkoers en de achtervolging, zesde op de tijdrit en hij won de scratch.

Tim Veldt had slechts één uitschieter (tweede op de tijdrit) en eindigde op de teleurstellende veertiende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl