NOS Nieuws

Steeds meer jongens gechanteerd met naaktfoto's

Er melden zich steeds meer jongens onder de 26 jaar die online worden afgeperst met seksueel getinte foto's of video's. Vorig jaar verdubbelde het aantal jongens dat daar melding van maakte ten opzichte van 2017. Daarom beginnen hulporganisaties Helpwanted en Slachtofferhulp Nederland vandaag een onderzoek naar financiële afpersing met naaktbeelden.

Bij deze vorm van chantage dreigt een afperser iemands naaktbeelden online te zetten, tenzij het slachtoffer flink betaalt. Vorig jaar werd daarvan 552 keer melding gemaakt bij Helpwanted, een website over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Het overgrote deel van die meldingen, 79 procent, kwam van jongens en mannen.

"Meisjes worden vaak afgeperst voor naaktbeelden, jongens voor geld", zegt Merel van Mansom, wetenschappelijk medewerker bij Helpwanted. "Er is dus een onderscheid tussen financiële en seksuele afpersing." Bij meisjes vragen afpersers bijvoorbeeld om extra naaktbeelden, die zij dan in hun netwerk kunnen verspreiden. Jongens wordt meteen om geld gevraagd.

Jongens denken dat ze met een leuk meisje of een leuke jongen zitten te chatten.

Nikki Lee Janssen, ervaringsdeskundige en voorlichter bij Helpwanted

De slachtoffers werden vaak zonder hun medeweten gefilmd en in bijvoorbeeld een chatbox verleid tot het hebben van seksueel online contact. "Er wordt misbruik gemaakt van de seksuele vrijheid die jongeren voelen", zegt Nikki Lee Jansen, ervaringsdeskundige en werkzaam bij Helpwanted.

"Jongens denken dat ze met een leuk meisje of een leuke jongen zitten te chatten, maar dat is dan een opnamebeeld of iemand die daar onder dwang zit", vertelt Janssen bij Nieuws & Co op NPO Radio 1. "We zien dat er soms echt bendes achter zitten die hier hun beroep van hebben gemaakt. In heel veel landen is dit echt een megabusiness."

Het Jeugdjournaal ging langs bij Helpwanted. Bekijk de reportage hier:

'Het zijn boeven die hun geld verdienen met sextortion'

Volgens Helpwanted zijn de meldingen die de organisatie binnenkrijgt dan ook het topje van de ijsberg. In het algemeen is nog weinig bekend over 'financiële sextortion' en de gevolgen daarvan.

Met de onderzoekscampagne die vandaag begint, hopen Helpwanted en Slachtofferhulp inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de relatie tussen slachtoffer en afperser. Ook onderzoeken de organisaties hoe groot de aangiftebereidheid is onder jongens.

"Het taboe op het maken en uitlekken van naaktbeelden is sowieso al groot", vindt Nikki Lee Janssen. "Maar in de media zien we vooral de verhalen van vrouwelijke slachtoffers. Dat maakt de schaamte en het taboe bij jongens nog groter."

Jongens die met online afpersing te maken hebben gehad, kunnen anoniem een vragenlijst invullen. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om de hulpverlening aan slachtoffers te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl