NOS NieuwsAangepast

Emiraten helpen bij vliegverbod Libië

De Verenigde Arabische Emiraten gaan helpen bij het handhaven van het vliegverbod. De Emiraten sturen volgens de Franse president Sarkozy twaalf gevechtsvliegtuigen.

Sarkozy is het daarover eens geworden met de kroonprins van de Emiraten. Eerder wilde de VAE alleen humanitaire hulp sturen.

Qatar was tot nu toe het enige Arabische land dat met vliegtuigen meedoet aan de actie. Koeweit en Jordanië leveren een logistieke bijdrage.

Coalitie

De NAVO neemt het commando voor het handhaven van het vliegverbod over van de Verenigde Staten. De 28 lidstaten van de NAVO bereikten daarover gisteravond een akkoord.

Verdere acties vallen nog onder de gelegenheidscoalitie van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Een woordvoerder van de NAVO zei te verwachten dat het bondgenootschap over enkele dagen de leiding overneemt van alle militaire activiteiten tegen het bewind van Kadhafi. De NAVO neemt daarover zondag een besluit.

Doorbraak

Sinds het begin van de aanvallen op Libië had de VS het commando, maar de Amerikanen wilden de leiding zo snel mogelijk overdragen.

De overeenstemming in Brussel liet dagen op zich wachten omdat Turkije eiste dat het vliegverbod boven Libië alleen zou worden gebruikt om burgers te beschermen en dat de bevolking humanitaire hulp krijgt.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zijn de de VS, Frankrijk en Turkije het eens geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl