OM: puntenrijbewijs voor iedereen

Rijbewijs»
Rijbewijs mystic_mabel / Flickr / CC / by-sa

Het Openbaar Ministerie adviseert een puntenrijbewijs in te voeren voor alle automobilisten. Het OM pleit ervoor van het rijbewijs een vergunning te maken. Dat betekent dat er geen rechter meer nodig is om het in te trekken.

Het idee is om iedereen negen punten te geven. Te hard rijden binnen de bebouwde kom kost vier punten. En wie bijvoorbeeld twee keer binnen vijf jaar te hard rijdt of bumperkleeft, raakt een half jaar zijn rijbewijs kwijt.

'Keer op keer'

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur zei vanochtend dat er zeker een puntenrijbewijs komt, maar ze denkt er nog over na voor welke groep automobilisten dat zou moeten gelden.

"Maar als je keer op keer gepakt wordt op bijvoorbeeld te hard rijden of ander rottig rijgedrag, ben je geen rijbewijs waard", aldus de minister.

Alcohol

Waarschijnlijk komt minister Schultz nog dit voorjaar met een voorstel. Het puntenrijbewijs heeft in bijvoorbeeld Spanje geleid tot een daling van het aantal auto-ongelukken.

Op 1 april wordt al wel een ander puntensysteem ingevoerd. Dit geldt voor het rijden onder invloed van drank.

Als een autobestuurder binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, wordt het rijbewijs ingenomen. Bij de tweede overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,0 promille zijn.

Deel deze pagina

Video

OM: rijbewijs vervangen door puntenrijbewijs

Het huidige rijbewijs moet vervangen worden door een punten-rijbewijs. Dat is een voorstel van het Openbaar Ministerie. Wie negen... strafpunten verzamelt, mag een tijd geen auto rijden. Minister Schultz van Verkeer voelt daar wel wat voor.

Audio

  • 'Een puntenrijbewijs voor iedereen' Voor iedereen een puntenrijbewijs. Dat adviseert het Openbaar Ministerie. Guido van Woerkom, hoofddirecteur ANWB, reageert.
  • VVN: een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid Voor iedereen een puntenrijbewijs. Dat adviseert het Openbaar Ministerie. Het rijbewijs moet dan een vergunning worden, zodat voor... intrekking geen rechter meer nodig is. Een gesprek met Michael van der Maas van Veilig Verkeer Nederland.

Video en Audio

Meer video en audio