NOS NieuwsAangepast

Breuk in kernreactor staat niet vast

In Japan wordt onderzocht waarom er zo veel radioactiviteit wordt gemeten bij reactor 3 van de Fukushima-kerncentrale.

Er zijn volgens het Japanse atoomagentschap geen aanwijzingen dat er een breuk is ontstaan in het reactorvat. Daarmee ontkracht de autoriteit eerdere speculaties over een mogelijk lek.

Door een lek in het reactorvat zou er veel straling kunnen vrijkomen, want reactor 3 draait op de gevaarlijke mix van plutonium en uranium.

Medewerkers besmet

De speculatie over een lek begon nadat gisteren bij reactor 3 een dosis radioactiviteit in het water werd gemeten die 10.000 keer hoger lag dan normaal.

Dat bleek toen drie technici na aanraking met het water gewond raakten, terwijl ze er elektriciteitskabels aan het leggen waren.

Twee van hen werden met stralingswonden overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis. De derde medewerker raakte lichtgewond.

Uit voorzorg werd het werk stilgelegd in reactoren 1, 2 en 3.

Evacuatie

De overheid heeft mensen die in een straal van 20 tot 30 kilometer van de kerncentrale wonen geadviseerd om te vertrekken.

Op 30 kilometer ten noorden van Fukushima werd namelijk een stralingsniveau gemeten dat de jaarlijke maximale dosis voor het gebied overschrijdt. Mensen die in een straal tot 20 kilometer van de centrale wonen, werd eerder al geadviseerd om te vertrekken.

De autoriteiten benadrukten dat het moeilijk wordt de 130.000 mensen binnen die straal te voorzien van voedsel en water. Wegens stralingsgevaar werd eerder een zone van 20 kilometer rond de kerncentrale geëvacueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl