Baanwielrennen voor Dummies
De WK op de baan zijn dit jaar in het gloednieuwe Omnisportstadion in Apeldoorn.
Veel Nederlanders kijken deze week dus met extra interesse naar de sport, die normaal gesproken in de schaduw staat van het wegwielrennen.
Daarom geeft www.nos.nl een overzicht van de verschillende disciplines en de deelnemers. Welke onderdelen staan op het programma, welke Nederlanders staan aan de start en wie zijn de kanshebbers?
Tijdrit
Bij een tijdrit gaat elke renner individueel de baan op en degene die de snelste tijd neerzet wint. De mannen rijden op de baan 1.000 meter, de vrouwen 500 meter. Nederlandse deelnemers zijn Teun Mulder, Hugo Haak en Willy Kanis.
Woensdag 23 maart: 500 meter tijdrit Kanshebbers: Willy Kanis, Anna Meares (Aus), Simona Krupeckaite (Lit)
Zondag 27 maart: 1.000 meter tijdrit Kanshebbers: Teun Mulder, Mickael d'Almeida (Fra), Stefan Nimke (Dui)
Ploegenachtervolging
Twee ploegen van vier renners bestrijden elkaar in een wedstrijd over vier kilometer. De ploegen starten ieder aan een tegenoverliggende zijde van de baan en de winnaar is degene die de andere ploeg inhaalt of de afstand aflegt in de kortste tijd.
Voor Nederland rijden Levi Heimans, Jenning Huizenga, Tim Veldt, Arno van der Zwet. De vrouwenploeg bestaat uit Ellen van Dijk, Vera Koedooder en Kirsten Wild.
Woensdag 23 maart: Ploegenachtervolging mannen Kanshebbers: Groot-Brittanië, Australië, Nieuw-Zeeland
Donderdag 24 maart: Ploegenachtervolging vrouwen Kanshebbers: Nieuw-Zeeland, Groot-Brittanië, Australië
Puntenkoers
In de puntenkoers rijden alle renners tegelijk op de baan in een wedstrijd met een vastgesteld totaal aantal ronden. De mannen rijden 40 kilometer (160 rondjes) en de vrouwen 25 kilometer (100 rondjes). Na elke tien ronden zijn punten te verdienen op de streep. Doorslaggevend is echter of een renner (een of meer) ronde voorsprong heeft. Marianne Vos is een van de favorieten bij de vrouwen, Peter Schep bij de mannen.
Woensdag 23 maart: puntenkoers vrouwen Kanshebbers: Vos, Giorgia Bronzini (Ita), Thara Witten (Can), Tatyana Sharakova (BRu)
Vrijdag 25 maart: puntenkoers mannen Kanshebbers: Schep, Cameron Meyer (Aus), Milan Kadlec (Tsj)
Scratch
Individuele wedstrijd waarin het peloton een van tevoren vastgestelde afstand aflegt. De vrouwen rijden tien kilometer, de mannen vijftien kilometer. Voor Nederland rijden Wim Stroetinga en Marianne Vos.
Woensdag 23 maart: 15 kilometer scratch mannen Kanshebbers: Morgan Kneisky (Fra), Juan Esteban Arango (Col), Martin Bláha (Tsj)
Zaterdag 26 maart: 10 kilometer scratch vrouwen Kanshebbers: Yumari González (Cub), Pascale Jeuland (Fra), Giorgia Bronzini (Ita)
Ploegensprint
Een wedstrijd waarin twee ploegen tegen elkaar strijden. Bij beide ploegen neemt elke renner steeds één ronde de leiding. De mannenwedstrijd wordt verreden over drie ronden door ploegen van drie renners. De vrouwenwedstrijd wordt verreden over twee ronden door ploegen van twee rensters. De Nederlandse mannen komen aan de start met Teun Mulder, Roy van den Berg en Hugo Haak. De vrouwenploeg bestaat uit Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar.
Woensdag 23 maart: Teamsprint mannen Kanshebbers: Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittanië
Donderdag 24 maart: Teamsprint vrouwen Kanshebbers: Australië, China, Groot-Brittanië
Individuele achtervolging
Twee renners starten tegelijk, maar op de andere helft van de baan. Ze proberen elkaar te achterhalen, danwel de snelste tijd neer te zetten. De mannen rijden vier kilometer, de vrouwen drie. Voor Nederland rijden Jenning Huizenga en Ellen van Dijk.
Donderdag 24 maart: 4 kilometer achtervolging mannen Kanshebbers: Jesse Sergent (NZl), Jack Bobridge (Aus), Vitaliy Shchedov (Oek)
Vrijdag 25 maart: 3 kilometer achtervolging vrouwen Kanshebbers: Wendy Houvenaghel (GBr), Alison Shanks (NZl), Vilija Sereikaite (Lit)
Sprint
Een man tegen man-wedstrijd tussen twee (soms meerdere) renners over twee of drie ronden. De renner die twee omlopen wint, gaat door naar de volgende ronde. Bij de mannen komen voor Nederland aan de start: Teun Mulder, Roy van den Berg en Matthijs Büchli. Bij de vrouwen zijn dat Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar.
Vrijdag 25 maart: Sprint mannen Kanshebbers: Kévin Sireau (Fra), Grégory Baugé (Fra), Shane Perkins (Aus)
Zaterdag 26 maart: Sprint vrouwen Kanshebbers: Victoria Pendleton (GBr), Guo Shuang (Chi), Simona Krupeckaite (Lit)
Keirin
Op de keirin rijden zes renners achter een derny, oftewel een gemotoriseerde gangmaker. Op het moment dat de derny van de baan afgaat, begint de sprint van ongeveer tweeëneenhalve ronden. Voor Nederland doen Teun Mulder, Roy van den Berg, Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar mee.
Zaterdag 26 maart: Keirin mannen Kanshebbers: Chris Hoy (GBr), Maximilian Levy (Dui), Teun Mulder
Zondag 27 maart: Keirin vrouwen Kanshebbers: Clara Sanchez (Fra), Guo Shuang (Chi), Victoria Pendleton (GBr)
Omnium
Individuele wedstrijd die bestaat uit zes verschillende disciplines: een vliegende ronde, scratch, achtervolging, puntenkoers, afvalkoers en tijdrit. Kirsten Wild rijdt voor Nederland bij de vrouwen en Tim Veldt bij de mannen.
Vrijdag 25 maart en zaterdag 26 maart: Omnium mannen Zaterdag 26 maart en zondag 27 maart: Omnium vrouwen Kanshebbers: Tara Whitten (Can), Leire Olaberría (Spa), Sarah Hammer (VS)
Koppelkoers (Madison)
De koppelkoers heeft dezelfde opzet als de puntenkoers, maar wordt verreden door ploegen van twee renners (alleen mannen) en gaat over 50 kilometer. De plaats in de uitslag wordt bepaald door de afgelegde afstand en de verzamelde punten. Theo Bos en Peter Schep zijn de Nederlandse deelnemers.
Zondag 27 maart: 50 kilometer koppelkoers Kanshebbers: Australië, Duitsland, Frankrijk, Nederland