NOS NieuwsAangepast

Filmicoon Elizabeth Taylor (79) overleden

In een ziekenhuis in Los Angeles is filmicoon Elizabeth Taylor overleden. De 79-jarige Taylor kampte al vele jaren met gezondheidsproblemen.

Zes weken geleden werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Daar overleed ze vandaag omringd door haar vier kinderen.

"Mijn moeder was een buitengewone vrouw die haar leven ten volste leefde, met veel passie, humor en liefde", zegt haar zoon Michael Wilding in een verklaring. "We weten dat de wereld een betere plek is, omdat zij er was. Haar erfenis zal nooit verdwijnen, haar geest zal ons nooit verlaten en haar liefde zal altijd in ons hart zijn."

Legende

Taylor was de Hollywoodlegende bij uitstek. Haar acteertalent, haar schoonheid en haar tumultueuze liefdesleven (ze trouwde acht keer) zorgden ervoor dat het publiek geen genoeg van haar kon krijgen, noch op het scherm noch in de tabloids.

Elizabeth Rosemond Taylor (aan 'Liz' had ze een hekel) werd in 1932 geboren in Engeland. Ze was een kind van Amerikaanse ouders die naar Londen waren verhuisd. De groeiende angst voor een wereldoorlog deed haar ouders besluiten terug te keren naar de VS. In haar nieuwe woonplaats Los Angeles vielen haar donkere schoonheid en doordringende ogen al snel op.

Kindster

Taylor werd een succesvol kindsterretje met films als 'Lassie Come Home' (1943) en 'National Velvet' (1944), over een meisje dat haar paard traint voor een belangrijke wedstrijd. Later slaagde ze erin de overgang te maken naar serieuzere rollen met films als 'A Place in the Sun' en 'Giant', met de rijzende ster James Dean.

Vanaf 1957 werd ze in vier opeenvolgende jaren genomineerd voor een Oscar, onder meer voor 'Cat on a Hot Tin Roof' en 'Butterfield 8', waarvoor ze haar eerste Academy Award kreeg.

In 1963 kon ze zo als eerste actrice ooit het astronomisch hoge bedrag van een miljoen dollar vragen voor 'Cleopatra'. Het kostuumdrama won vier Oscars en was de bestbezochte film van het jaar, maar werd studio 20th Century Fox bijna fataal vanwege het hoge prijskaartje van 44 miljoen dollar. Aangepast aan de inflatie werd de film pas recentelijk ingehaald als duurste film aller tijden.

Echtgenoten

Behalve een goedgevuld bankboekje hield Taylor nog iets over aan de film: haar vijfde echtgenoot. Hoewel ze nog getrouwd was met echtgenoot nummer vier, acteur Eddie Fisher, viel ze voor Richard Burton, die haar geliefde Marcus Antonius speelde.

Haar relatie met Burton was legendarisch. Vóór Tom en Nicole, vóór Brad en Angelina, waren zij het ultieme showbizzpaar. Samen speelden ze in tien films, waarvan 'Who's Afraid of Virginia Woolf' de beste was. Taylor kreeg een tweede Oscar voor haar feilloze portret van de verlopen, verwoestende en toch kwetsbare Martha.

Langzaam kwam haar huwelijk echter onder druk te staan, tot het paar uiteindelijk scheidde in 1974. Hoewel ze het een jaar later nog eens probeerden, werd ook dat huwelijk na tien maanden ontbonden. Taylor trouwde nog twee keer, onder andere met senator John Warner, maar geen van die huwelijken hield zo lang stand als dat met Burton.

Geruchten

Taylors carrière duurde nog drie decennia, maar ze evenaarde de hoogtepunten van de jaren zestig niet meer. Haar laatste rol in een bioscoopfilm was die van de schoonmoeder van Fred Flintstone in 1994.

Maar ook zonder kaskrakers bleef Taylor in de spotlights. Ze zette zich in voor de strijd tegen aids, nadat haar tegenspeler Rock Hudson aan de ziekte was overleden. Ook verdedigde ze vol overtuiging haar vriend Michael Jackson toen die werd beschuldigd van kindermisbruik.

Door haar slechte gezondheid (door hartfalen en een slechte rug had ze een rolstoel nodig) verscheen ze de laatste tien jaar steeds minder vaak in het openbaar. Toch waren er in 2010 nog geruchten dat ze zich op huwelijk nummer negen aan het voorbereiden was. "Niet waar", bezwoer ze. "Dat schrijven ze maar om tijdschriften te verkopen." De roddelpers kon maar geen genoeg van haar krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl