NOS NieuwsAangepast

Mogelijk toch senaatszetel voor OSF

Door redacteur Marloes Lemsom

De Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF) heeft zaterdag in een algemene ledenvergadering besloten om samen te gaan werken met 50Plus. Door de afspraak behalen beide partijen een zetel in de Eerste Kamer.

Vandaag ontvingen de Statenleden van de OSF een schriftelijke verklaring over de afspraak. Wanneer zij deze ondertekenen, verplichten zij zich volgens die afspraak te stemmen.

De OSF behaalde bij de Provinciale Statenverkiezingen niet genoeg stemmen voor een plek in de Eerste Kamer. Maar Jan Nagels partij 50Plus heeft nog een paar stemmen over. Om de OSF aan een zetel te helpen, kan Nagel twee van zijn statenleden o de OSF laten stemmen.

Twee op de lijst

Jan Nagel geeft zijn stemmen echter niet voor niets weg aan de OSF. De voorwaarde die hij stelt is dat Kees de Lange, de nummer twee van de lijst van 50Plus, de zetel van de OSF inneemt.

Statenleden van regionale partijen waren sceptisch over de afspraak, maar zaterdag heeft het bestuur van 50Plus aangegeven bereid te zijn de lijn van de OSF te volgen.

Het Zeeuwse Statenlid Robesin geeft aan dat het een onafhankelijke zetel wordt. "De Lange zal opkomen voor lokale en regionale belangen. Het stemgedrag hangt af van het dossier." Daardoor is niet aan te geven of de Lange bij de coalitie of bij de oppositie gerekend mag worden.

Subsidie

De OSF is al jaren een vrij onopvallende partij in de Eerste Kamer. De partij behartigt de belangen van regionale partijen als de Fryske Nasjonale Party, de Partij voor het Noorden, de Ouderenpartij Noord-Holland en de Partij voor Zeeland.

Om verschillende redenen is het voor de Statenleden van de OSF van belang dat de samenwerking met 50Plus doorgaat. De OSF is afhankelijk van subsidie vanuit de Eerste Kamer. Als zij geen zetel weet te bemachtigen, ontvangt de partij geen geld voor de komende vier jaren.

Gezamenlijk programma

Daarnaast hebben de OSF-leden nog meer ambities. Al geruime tijd zijn zij bezig een gezamenlijk partijprogramma op te zetten voor de Tweede Kamer. Zonder subsidie uit de Eerste Kamer zouden zij hun plan om met de volgende Tweede Kamerverkiezingen mee te doen, niet verder uit kunnen voeren.

Het Zeeuwse Statenlid vat de afspraak mooi samen. "50Plus leent een voetballer uit die voor ons doelpunten gaat maken."

De afspraak tussen OSF en 50Plus lijkt ten koste te gaan van de SP, als er tenminste geen andere afspraken worden gemaakt en andere Statenleden op hun eigen partij stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl