De stemming in het Lagerhuis
NOS NieuwsAangepast

Opluchting voor May: Lagerhuis geeft toestemming voor uitstel brexit

Een meerderheid in het Britse Lagerhuis heeft zijn steun uitgesproken voor het uitstellen van de brexit, de eerste meevaller voor premier May in dagen. Met 412 stemmen voor en 202 stemmen tegen is de motie voor uitstel aangenomen. Alle 27 EU-lidstaten moeten echter nog akkoord gaan met een latere scheidingsdatum voordat de brexit daadwerkelijk kan worden uitgesteld.

"Dit betekent dat het niet langer de intentie is van de Britten om op 29 maart de EU te verlaten", zegt correspondent Suse van Kleef. "May moet nu dus toestemming gaan vragen in Brussel."

Daar vindt ze waarschijnlijk gehoor bij voorzitter Tusk van de Europese Raad. Maar hij is, in tegenstelling tot May, een voorstander van een lang uitstel. May wil een korte termijn tot 30 juni voorstellen.

Met de uitslag in het Lagerhuis is een no-deal-brexit nog niet van de baan. Als één van de Europese lidstaten een veto uitspreekt tegen het uitstel, dreigt dat scenario nog altijd op 29 maart.

De uitslagen van de stemming over het uitstel worden bekendgemaakt:

Brits parlement stemt voor brexit-uitstel

Naast de stemming over het uitstel, waren ook amendementen ingebracht over de rol van het parlement in het brexit-proces. Met 312 tegen 314 stemmen krijgt het Lagerhuis nipt geen controle over de vervolgstappen, een enorme opluchting voor de regering. Ook het plan om via peilingen in het Lagerhuis te zoeken naar een alternatieve brexit-deal strandde, met 311 tegen 314 stemmen.

Verder haalde een voorstel voor een tweede referendum over de brexit het zoals verwacht niet. Met slechts 85 stemmen voor en 334 tegen heeft een nieuwe volksraadpleging het niet gehaald. De Labour-fractie zei voorafgaand aan de stemming al zich te onthouden, waardoor het amendement voor een tweede referendum al vrijwel kansloos was.

De vele stemmingen van vandaag volgden op twee dagen van nederlagen voor premier May. Die debatteerde zich dinsdag tevergeefs schor om haar deal met de EU te redden. Gisteren verwierp een meerderheid in het Lagerhuis een brexit zonder akkoord met de EU als mogelijkheid. Een alternatief daarvoor is uitstel van de brexit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl